Kwaliteit van borstkankerzorg

Kwaliteit in de zorgOm de kwaliteit van de borstkankerzorg in Nederland op de juiste manier te meten, gaan borstkankerspecialisten een registratie opzetten. Alle zorg rondom borstkanker zal worden geregistreerd, zoals het type operatie en gegevens over aanvullende behandeling. De uitkomsten zullen dan teruggekoppeld worden naar de ziekenhuizen en de behandelaars.

Er bestaan al lijsten die de kwaliteit van een behandeling per ziekenhuis aangeven, maar de hiervoor gebruikte gegevens zijn niet volledig en de daadwerkelijk geleverde kwaliteit staat ter dicsussie.

Er wordt nog naar financiering voor de borstkankerregistratie gezocht, maar de specialisten willen snel gebinnen met de registratie.  De incidentie van borstkanker is erg hoog. In Nederland krijgt 1 op de 9 vrouwen te maken met borstkanker, dat resulteert in 13.000 nieuwe gevallen per jaar. Er bestaat al een registratie voor dikke darm chirurgie (de DSCA=Dutch Surgery Colorectal Audit), opgezet vanuit de chirugie zelf.  Hieraan doen nu vrijwel alle ziekenhuizen mee.

Laten we hopen dat nu met de borstkankermaand in het vooruitzicht, de financiering voor deze registratie gauw rond is. Zo krijgen we inzicht op welke punten ziekenhuizen al dan niet goed scoren op het gebied van alle zorg rondom borstkanker.

Bron: HuisartsVandaag

Lees ook:Haaruitval bij chemokuur
Lees ook:Onvoldoende aandacht voor lymfoedeem
Lees ook:Oproep aan alle vrouwen
Lees ook:Borstkanker congres in de VS
Lees ook:Nieuwe poliklinieken bij NKI-AVL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.