Oktober borstkankermaand

AstraZeneca, een internationaal farmaceutisch bedrijf, introduceerde de Borstkanker Bewustzijn Maand in 1985. Het oorspronkelijke doel van de borstkankermaand was het promoten van mammografie als meest effectieve wapen tegen borstkanker. Sinds 1985 is de borstkankermaand uitgegroeid  tot een wereldwijde campagne.

Het eerste roze lint als borstkankersymbool werd geïntroduceerd door de Amerikaanse non-profit stichting: de Susan G. Komen Breast Cancer Foundation. In 1990, tijdens de  “Foot race for survivors”  deelden vrijwilligsters roze petjes uit. Een jaar later kreeg elke deelneemster van de New York City Race een roze lint opgespeld.

In 1992 werkte de hoofdredacteur van het dames gezondheidsmagazine Self, Alexandra Penney, aan de tweede jaaruitgave van de special National Breast Cancer Awareness Month. Evelyn Lauder, die op dat moment senior vice president van Estée Lauder was, had de uitnodiging van Penny aangenomen om de rol van gast-redacteur van NBCAM in te vullen. Penny en Lauder kwamen op het idee om een lint te introduceren dat het gevecht tegen borstkanker symboliseerde. De bedoeling zou zijn het lint door Estée Lauder te laten verspreiden in cosmeticawinkels in New York City. Estée Lauder pikte het idee op en besloot om de ‘Pink Ribbon’ linten over het hele land te gaan distribueren.

Pink Ribbon Inc.
Borstkanker kreeg steeds meer aandacht net als het “Pink Ribbon’ symbool. In oktober  1997 registreerde Paul Davidson de internet domeinnaam pinkribbon.com en lanceerde een website geheel gericht aan informatie over borstkanker. Later werd dit inititatief uitgewerkt door de Nederlander Walter Scheffrahn die er een internationaal liefdadigheids platfrom van maakte, Pink Ribbon Inc. De doelstelling was en is het nog steeds, het creëren van een ondersteunende wereldwijde gemeenschap en het faciliteren en informeren van specialisten, patiënten en betrokkenen omtrent initiatieven aangaande borstkanker. Pink Ribbon International is ook initiatiefnemer van de Pink Ribbon Award.

Komende maand oktober zullen we de Pink Ribbon symbolen in vele variaties tegen komen. Zie ook de Nederlandse website: Pink Ribbon

Lees ook:Fashionlabel zet zich in tegen borstkanker
Lees ook:Chauffeur geschorst om roze das
Lees ook:Welkom
Lees ook:Breast Friends Award 2009
Lees ook:Psychologische begeleiding helpt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.