Onvoldoende aandacht voor lymfoedeem

 ”Ondanks het feit dat lymfoedeem vaak voorkomt, is de aandacht voor de ziekte nog onvoldoende en de kennis bij medici beperkt”, aldus dermatoloog Robert Damstra in zijn proefschrift. Alleen al in Nederland komt deze aandoening bij zo’n 350.000 mensen voor. Het treed op als complicatie bij o.a. borstkanker.

“Zwellingen kunnen eerder ontdekt worden waardoor een patiënt sneller wordt geholpen en minder hinder ervaart. Bovendien maakt vroegtijdige behandeling latere duurdere behandelingen overbodig. Voor patiënten met een voordien onbehandelbaar lymfoedeem is er een nieuwe operatieve methode die zorgt voor volledige normalisatie van de omvang van een lymfoedeem arm of been. Ook op de lange termijn blijven deze uitstekende resultaten behouden,” aldus Damstra. Daarnaast geeft hij in zijn proefschrift een richtlijn voor het opzetten van een multidisciplinair zorgprotocol.

Om onherstelbare afwijkingen en complicaties te voorkomen en om de kwaliteit van leven van patiënt te verbeteren, is vroegtijdige diagnostiek en behandeling noodzakelijk. Deze behandeling is het meest effectief als (para)medici multidisciplinair samenwerken, mede ook omdat patiënten met lymfoedeem levenslang follow-up en zorg nodig hebben.

Robert Damstra is als dermatoloog verbonden aan de Lymfoedeem Kliniek van het Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten en is voorzitter van de Stichting Lymfologie Centrum Nederland (SLCN). Zijn promotie aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht vindt plaats op vrijdag 26 juni.

Bron: Persbericht Universiteit van Maastricht

Lees ook:Gewichtheffen tegen lymfoedeem
Lees ook:Lymfoedeem: één van de ergste bijwerkingen
Lees ook:BRCA1/2 tumoren vroegtijdig opsporen
Lees ook:Invloed van familie en vrienden bij consult
Lees ook:Radiotherapie? Drink een wijntje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.