Vrouwvriendelijke borstscanner wint prijs

De vrouwvriendelijke borstscanner van Kleeven Medical wint de Sociale innovatieprijs van het ministerie van VWS. Bij de TISENO (Thermo Imaging Senologie) hoeven vrouwen hun borsten niet meer in een röntgenapparaat te laten pletten, wat zeer pijnlijk en uitermate vrouw onvriendelijk is. Zonder ook maar iets in te spuiten of te stralen, zijn de serie foto’s in een handomdraai gemaakt.

Vooral de inzet bij vrouwen die zwanger zijn, met borst implantaten en inmiddels geopereerd zijn is de TISENO een goede, pijnloze en zeer effectieve methode om het borstonderzoek uit te voeren of te vervolgen. Daar komt bij dat de TISENO in vergelijking met de mammografie, MRI etc. relatief goedkoop is. Met de TISENO worden ruim 50% minder foutpositieve uitslagen gemaakt en in een veel vroeger stadium het begin van borstkanker vastgesteld. Door in een vroeg stadium borstkanker vast te kunnen stellen is de behandeling veel effectiever en minder ingrijpend.

Het doel is uiteindelijk de TISENO geplaatst te krijgen in de grotere huisartsenpraktijken, diagnostische centra of in de mobiele borstonderzoek voertuigen voor het algemeen bevolkingsonderzoek.

Bron: Kleeven Medical

Lees ook:Invloed van behandeling op cognitieve vaardigheden
Lees ook:Borstkanker bij 1 op de 1500 mannen
Lees ook:Mag ik even aandacht voor mijn begrafenis?
Lees ook:Borstkanker in ontwikkelingslanden
Lees ook:Vrouwen hebben weinig psychische problemen

3 reacties op “Vrouwvriendelijke borstscanner wint prijs

 1. Jos

  Weet iemand of dit apparaat al ergens wordt gebruikt?

    /   Beantwoorden  / 
 2. F

  Ik doe momenteel voor mijn bacheloropdracht onderzoek naar dit apparaat. Hoe veelbelovend veel mensen over dit apparaat praten is een beetje te voorbarig. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat dit apparaat werkt.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Anneke

  In 2009 bestond het nota bene al.
  Waarom is er na zo’n lange tijd nog geen wetenschappelijk bewijs?
  Willen artsen niet meewerken?
  Belachelijk dat dit zo lang moet duren !
  Ondertussen staan vrouwen nog steeds bloot aan röntgenstralen en we weten dat borstimplantaten die röntgenstralen niet doorlaten en ze kunnen knappen door zo’n onderzoek waarbij de borsten verschrikkelijk samengedrukt worden.
  Elke vrouw vindt dit een heel naar onderzoek.
  Opschieten dus met je onderzoek !

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.