Hoge score — meer problemen!

De Lastmeter gaat in kaart brengen waar vrouwen met borstkanker het meeste last van hebben. Voor elk bezoek vullen ze een vragenlijst in en geven ze hun problemen en klachten een cijfer. Hoe hoger de score hoe duidelijker dat er meer aan de hand is . Zo kan er dan een psycholoog ingeschakeld worden of wordt er thuishulp geregeld. De Lastmeter is dus een instrument dat de kwaliteit van leven bij borstkankerpatienten gaat meten.

Mecheline van der Linden, psycholoog in VU medisch centrum, startte met financiële hulp van Pink Ribbon een proef met de Lastmeter en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Patiënten voelen zich beter gehoord, krijgen sneller hulp bij (lichamelijke) klachten en artsen en verpleegkundigen kunnen patiënten gerichte zorg bieden.

De Lastmeter kan ingezet worden bij elke soort kanker maar in VUmc is de proef begonnen bij patiënten met borstkanker. Inmiddels is de proef bijna afgerond en gaat het project nu ook uitgebreid worden naar andere afdelingen in VUmc, waaronder de heelkunde en de medische oncologie. De Lastmeter is onderdeel van de landelijk aanbevolen richtlijn screening van het Nationale Programma Kankerbestrijding. Alle acht universitaire medische centra gaan deze richtlijn de komende jaren invoeren in hun behandeling van kankerpatiënten.

Bron: VUmc

Lees ook:Counseling bij aantasting vruchtbaarheid
Lees ook:Vrouwen hebben weinig psychische problemen
Lees ook:Kankerpatiënten krijgen eigen webpagina
Lees ook:Jomanda en haar zorgplicht
Lees ook:Voorkeur voor het Amphia borstkankerteam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.