Haaruitval bij chemokuur

Nu, juli 2009, krijgt in Nederland minder dan 30% van alle patiënten met kanker die voor hoofdhuidkoeling in aanmerking komen, deze mogelijkheid ook aangeboden. Haaruitval ten gevolge van chemotherapie kan door hoofdhuidkoeling vaak voorkomen of verminderd worden. Recente Nederlandse onderzoeksresultaten laten zien dat patiënten het haarbehoud in 50 tot 70% als een succes ervaren, zelfs als het haarbehoud slechts gedeeltelijk is.

Er zijn verschillende redenen waarom niet elk ziekenhuis in Nederland hoofdhuidkoeling aanbiedt. De belangrijkste redenen zijn: een onderschatting van de belasting van haaruitval voor de patiënt door artsen en verpleegkundigen, een overschatting van de belasting van de hoofdhuidkoeling voor de patiënt en de verpleegkundige, de teleurstellende ervaringen in het verleden en het onvoldoende op de hoogte zijn van de gunstige resultaten van de laatste jaren.

Sinds een paar jaar worden in vele Nederlandse ziekenhuizen de resultaten van de hoofdhuidkoeling nauwkeurig geregistreerd. Hierdoor kunnen patienten beter geinformeerd worden over de kans van slagen bij een bepaald soort chemotherapie. In het algemeen wordt hoofdhuidkoeling goed verdragen. De eerste 10 tot 15 minuten worden wel als koud en onaangenaam ervaren. Soms treedt ook hoofdpijn op, maar die kan meestal goed met een pijnstiller behandeld worden. Andere bijwerkingen treden nauwelijks op of zijn niet ernstig. Hoofdhuidkoeling wordt toegepast door voor, tijdens en enige tijd na de toediening van de cytostatica een koelkap op het behaarde hoofd te plaatsen. Over het algemeen is men ongeveer 2 uur langer in het ziekenhuis aanwezig dan wanneer geen hoofdhuidkoeling wordt toegepast.

Hier kun je zien in welke ziekenhuizen in Nederland hoofdhuidkoeling wordt toegepast:

Stichting Geef Haar een Kans

Lees ook:PARP remmer tegen erfelijke borstkanker
Lees ook:Informatiebijeenkomst vermoeidheid bij borstkanker
Lees ook:Borstkanker congres in de VS
Lees ook:Kwaliteit van borstkankerzorg
Lees ook:“Niet meer te genezen, wel nog te leven”

9 reacties op “Haaruitval bij chemokuur

 1. sandra

  Onlangs is er voor de Stichting Geef Haar een Kans een grote actie opgezet. In samenwerking met Dries Roelvink hebben we een single gemaakt waarvan de gehele opbrengst naar de stichting gaat. Kijk op http://www.ikgeloofinhaar.nl voor meer info, om het nummer te downloaden, de clip te zien etc. Want kaal is niet altijd cool en moet je eigen keuze zijn!

    /   Beantwoorden  / 
 2. G. van der Heide-Schoon

  Fijn dat er meer aandacht komt voor behoud van het haar tijdens en na chemotherapie door hoofdhuidkoeling! Er is echter ook een mogelijkheid dat artsen een chemotherapie (doxorubicine in liposomen verpakt, met dezelfde werking als adriamycine)toepassen, waarbij het haar blijft staan. Zie voor informatie op de site van Karin Schut http://www.karinschut.nl/, die dit middel in het buitenland kreeg. Bijkomend groot voordeel bij dit middel Cealyx, is dat ook de hartspier niet wordt beschadigd; adriamycine veroorzaakt wel hartspierschade.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Addie Wisse

   Bedankt. Ik zal hier in een volgend artikel aandacht aan besteden.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Ria Snijders

  In 2007 kreeg ik borstkanker. Eèn van mijn behandelingen was chemotherapie. Kaal worden was voor mij een bijwerking waaraan niet viel te ontkomen. Mijn oncoloog gaf mij de keus tussen een hoofdbeddeking ivm algeheel haarverlies (bv. een pruik) of hoofdhuidkoeling met grote kans op geheel of gedeeltelijk haarbehoud. Door de hoofdhuidkoeling had ik slechts een lichte haaruitval. Het is ongelooflijk wat haarbehoud doet in het gevecht naar genezing. Ik gun iedereen de kans om te kunnen kiezen tussen haarbehoud en kaal worden. Voor meer details verwijs ik naar mijn ervaringsverhaal op http://www.geefhaareenkans.info

    /   Beantwoorden  / 
 4. Dees

  Caelyx is niet geregistreerd voor het adjuvante (preventieve) gebruik bij borstkanker en al helemaal niet als monotherapie. Het belang van chemo is toch vooral dat de kans zo klein mogelijk is dat de kanker terugkomt en niet of je nou wel of niet je haar houdt. Het is niet bewezen dat Caelyx minstens even goed werkt als de aangeboden therapiëen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Dees

  Bij bepaalde kuren (o.a. TAC) is het risico dat je je haar verliest, ondanks hoofdhuidkoeling, heel groot. Dat is een reden waarom er soms niet aan begonnen wordt.

  Verder is er nog angst en discussie of die hoofdhuidkoeling het risico vergroot dat je uitzaaiingen krijgt in de hoofdhuid (de haren blijven omdat de chemo daar niet kan komen, maar de chemo kan dus ook niet zijn werk doen). Dat is nog een reden waarom het niet overal kan en aangeboden wordt.

  Ik vond zelf kaal worden afschuwelijk, maar kaal zijn eigenlijk helemaal niet. Ook het kale hoofd stond me hartstikke goed.

  Ik had geen hoofdhuidkoeling gewild. Ik wilde niet elke kuur nóg twee uur langer zitten (want mijn kuur duurde al 5 uur), en al die tijd met een koude badmuts op mijn hoofd. Ik verdraag kou aan mijn hoofd toch al zo slecht.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Addie Wisse

  Zonder haarverlies door chemokuur! Dinsdag 21 juli op TV, late editie Hart van Nederland.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Marianne

  Hallo

  Ik heb 11 aug. 2011 koelingskap gehad en als zeer onaangenaam ervaren.
  Ik heb ook beslist na de eerste keer geen kap meer te pakken…

  Heeft eigenlijk ook niet geholpen (de eerste keer) na twee weken valt mijn haar nu gewoon uit!

  Gr. Marianne

    /   Beantwoorden  / 
 8. Corrie

  Bij mijn zus die 7 jaar geleden borstkanker kreeg heeft de koelingskap ook niet geholpen zij zette wel door met de kap maar haar haar viel toch uit!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.