Gewichtheffen tegen lymfoedeem

Het is bekend dat spieroefeningen helpen tegen lymfoedeem (zwelling), een verschijnsel dat optreedt bij een kwart van de vrouwen na een mastectomie operatie. Er werd altijd gedacht dat ‘weerstand bewegingen’ hierbij vermeden moesten worden, hieronder valt bijvoorbeeld gewichtheffen. Nu blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat gewichtheffen wel degelijk kan helpen de zwellingen in arm en hand tegen te gaan.

Vrouwen met lymfoedeem wordt algemeen ontraden om voorwerpen zwaarder dan 5-7 kg te tillen. Maar een gewichtheffen programma (2x trainen per week) waarbij geleidelijk de gewichten werden opgevoerd toonde aan dat een meerderheid van de deelneemsters na aflooop minder last had van zwelling en pijn. De vrouwen droegen tijdens de oefeningen een bandage om hun arm. Bij 15% had het programma echter geen effect en leek de conditie enigzins verergerd. Er zal meer onderzoek nodig zijn waarom het programma bij deze vrouwen geen succes had.

De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het New England Journal of Medicine. Het gewichtheffen programma heeft ongetwijfeld potentie, aldus de arts Wendy Demark-Wahnefried. Het kan zowel kostenbesparend werken als de kwaliteit van leven van ex-borstkankerpatienten bevorderen.

Bron: Reuters Health

Lees ook:Lymfoedeem: één van de ergste bijwerkingen
Lees ook:Onvoldoende aandacht voor lymfoedeem
Lees ook:ASCO presenteert het Padvinder programma
Lees ook:Verband tussen migraine en borstkanker
Lees ook:Wisselende hormoontherapie helpt niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.