Wisselende hormoontherapie helpt niet

Letrozole

Letrozole

Er zijn twee veelgebruikte hormoonmedicijnen tegen borstkanker: letrozole en tamoxifen. Zou het helpen als deze twee afwisselend aan patiënten gegeven worden? Bijvoorbeeld eerst letrozole en daarna tamoxifen of andersom. Onderzoekers zeggen nu dat het afwisselen van deze hormoonmedicijnen niet bijdraagt aan een langere ziektevrije overleving bij patiënten met borstkanker.

De Deense onderzoekers publiceren vandaag hun resultaten in het New England Journal of Medicine. Voor het onderzoek onderzochten ze 6182 menopauzale vrouwen met hormoongevoelige borstkanker. Verschillende groepen patienten kregen of alleen letrozole, of alleen tamoxifen, eerst letrozole en daarna tamoxifen en de laatste groep eerst tamoxifen en daarna letrozole. De vrouwen werden 6 jaar lang gevolgd en de groepen met de wisselende hormoonmiddelen waren niet beter of slechter af dan de groepen die maar 1 hormoonmiddel kregen.

De groep die alleen letrozole kreeg leek het zelfs iets beter te doen, niet alleen toonde die groep een langere ziektevrije overlevingsperiode, maar ook een betere algehele overlevingsperiode. Al eerder was aangetoond dat letrozole meer effect had dan tamoxifen, maar nu blijkt dat letrozole het alleen dus ook beter doet dan een wisselende behandeling met letrozole en tamoxifen.

De conclusie van het onderzoeksteam is dat hormoontherapie met letrozole de beste behandeling is voor menopauzale patiënten met hormoongevoelige borstkanker.

Bron: New England Journal of Medicine, August 20, 2009.

Lees ook:Menstruatie niet bepalend voor borstoperatie
Lees ook:Psychologische begeleiding helpt
Lees ook:Chemokuur voor en/of na de operatie
Lees ook:Vermijd antidepressieve medicijnen
Lees ook:Gewichtheffen tegen lymfoedeem

2 reacties op “Wisselende hormoontherapie helpt niet

  1. Rien

    Heb wenig vertrouwen in de uitslag,reden?4 x per jaar geef ik bloed en altjd is ht o.k.nu zou het niet goed zijn???????????

      /   Beantwoorden  / 
  2. Dhr. D.W. Kievit

    Dat spul heet letrozol in het Nederlands!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.