Lymfoedeem: één van de ergste bijwerkingen

Lymfoedeem is één van de ergste bijwerkingen na een borstamputatie en leidt tot stress, depressie, chronische pijn, vermoeidheid, en een verminderde sociale en seksuele kwaliteit van leven.  Dat is de uitkomst van een studie die onlangs is gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology.

De medische kosten verdubbelen eveneens bij patienten met lymfoedeem, vanwege extra artsenbezoek, infecties, geestelijke bijstand en medicatie tegen depressie. En ter overweging: lymfoedeem behandelingen worden niet altijd volledig vergoed door de zieketekostenverzekeraars en dan heb ik het over speciale compressen en massages om de zwelling te verminderen en bewegingstherapie om het vocht te draineren en te helpen afvloeien. Behandelingen die zeker kunnen helpen bij lymfoedeem maar die niet algemeen erkend zijn.

Lymfoedeem, zwelling van de arm door vochtophoping, wordt veroorzaakt doordat de lymfklieren in de oksel zijn weggehaald of doordat de lymfklieren hun werk niet meer kunnen doen vanwege bestraling (radiotherapie). Het kan tot jaren na de borstamputatie nog plotseling optreden, wat de patiënten een hoop stress bezorgt.

Onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer 50% van de patienten die borstkanker overleven, last krijgen van lymfoedeem en bij 32% treedt dat pas op 3 jaar na de borstkankeroperatie. Met name deze laatste groep wordt vaak over het hoofd gezien, enerzijds lopen de patienten niet meer zo gauw naar de dokter en anderzijds ziet de dokter het niet als een groot probleem. Toch ontwikkelen deze patienten een significant chronisch probleem, het is namelijk niet te verhelpen maar het is wel beheersbaar mits er aandacht aan besteed wordt.

Er zijn milde en erge gevallen van lymfoedeem, sommige met infecties, sommige met verlies van functie van de arm, soms met cystes, huidverdikkingen en cellulitis. Hoewel het niet te genezen is, zijn er behandelingen die verlichting brengen. Verzekeraars zouden daar meer aandacht voor moeten hebben, de kwaliteit van leven kan voor deze patiënten verbeterd worden. Laten we ons daar voor inzetten.

Lees ook:Onvoldoende aandacht voor lymfoedeem
Lees ook:Terminale fase drukt zwaar op partner
Lees ook:Stressreductie trainingen
Lees ook:Gewichtheffen tegen lymfoedeem
Lees ook:Relatie van invloed op genezing

2 reacties op “Lymfoedeem: één van de ergste bijwerkingen

 1. Joyce Verhoeff

  Weet u dat er een patientenorganisatie voor lymfoedeempatienten bestaat?
  Dat is NLNet, het Nederlands Lymfoedeem Netwerk.
  Meldt u aan, een sterke patientenorganisatie kan meer bereiken voor haar leden en de bekendheid over lymfoedeem vergroten.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Johan van Rooij

  In mijn praktijk komen met regelmaat vrouwen met lymfeoedeem t.g.v. een okselkliertoilet.
  Ik zie relatief veel vrouwen met borstkanker. Ik werk naast mijn acupunctuurpraktijk een dag per week als oncologieverpleegkundige op een dagbehandelingsafdeling in een algemeen ziekenhuis in Utrecht en geef in die functie chemokuren. Omdat vrouwen mij via die weg kennen, komen ze makkelijker naar mijn acupunctuur praktijk. Acupunctuur kan de oedeemklachten vaak verlichten. Het is jammer dat dat weinig bekend is. Het is daarvvor niet nodig in de aangedane arm te te prikken met acupunctuurnaaldjes. Ik geef graag meer informatie. Hartelijke groet, Johan van Rooij.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.