Verband tussen migraine en borstkanker

Een tweede grootschalige studie heeft opnieuw aangetoond dat er een relatie tussen migraine en borstkanker bestaat. Patiënten met migraine hebben 26% minder kans om borstkanker te ontwikkelen. De exacte reden hiervoor is niet bekend. Er wordt echter van uit gegaan dat het een hormonale kwestie is, daar zowel borstkanker als migraine hormoon gerelateerd zijn.

Er werden ongeveer 10.000 vrouwen onderzocht, waarvan de helft met borstkanker en de andere helft zonder borstkanker om als controle groep te dienen. De leeftijd lag tussen de 34 en 64 jaar, zowel vrouwen voor als na de overgang. Er werd gekeken wat voor soort migraine de patiënten hadden of hadden gehad, welke medicijnen ze daarvoor gebruikten en of hun levenstijl daarop aangepast was. Alcohol, roken en hormoonvervangers (HRT) worden in verband gebracht met migraine.

Er werd geen verband gevonden ten aanzien van het medicijngebruik voor migraine en het verminderde risico op borstkanker. Ook het gebruik van alcohol, sigaretten of HRT leek geen invloed te hebben op het ontwikkelen van borstkanker. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de migraine op zich een bescherming biedt tegen borstkanker, maar het mechanisme blijft onduidelijk.

Er wordt binnenkort een derde onderzoek gepubliceerd dat heeft onderzocht of NSAIDs (waaronder aspirine en ibuprofen) van invloed zijn bij migraine patiënten en hun kans op borstkanker. Eerder onderzoek leek aan te tonen dat NSAIDs het risico op borstkanker verlagen, maar tot nu toe wijst niets daarop bij migraine patiënten.

Bron: Relationship between Migraine History and Breast Cancer Risk among Premenopausal and Postmenopausal Women. Cancer Epidemiol Biomarkers. 1 July, 2009 18: 2030-2034

Lees ook:Verband tussen leeftijd en lymfkliermetastasen
Lees ook:Effect van afvallen op borstkanker
Lees ook:Pijnbestrijding bij botmetastasen
Lees ook:Radiotherapie en hartproblemen
Lees ook:Terminale fase drukt zwaar op partner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.