Pijnbestrijding bij botmetastasen

Botmetastasen (uitzaaiingen) treden veelvuldig op bij borstkankerpatiënten. De kankercellen dringen in het bot door en veroorzaken daar zwakke plekken waardoor breuken optreden, zenuwen beklemd raken en het botvernieuwingsproces wordt verstoord. Botmetastasen zijn vaak erg pijnlijk.

Op gewone röntgenfoto’s zijn botmetastasen alleen zichtbaar als het bot al voor meer dan de helft is aangetast. Botmetastasen worden daarom meestal vastgesteld aan de hand van een CT-scan of MRI.  Behandeling tegen de pijn bij botmetastasen bestaat vaak uit pijnstillers, met name NSAIDs en bisfosfonaten. Nu is uit onderzoek gebleken dat een goede pijnbestrijding ook bereikt kan worden met (een hoge dosis) radiotherapie.

Patiënten met botmetastasen die alleen nog palliatief behandeld worden, zouden geholpen kunnen zijn met een hogere bestalingsdosis en lagere frequentie omdat de eventuele schade op de lange termijn als gevolg van de straling, minder van belang is. Verlichting van de pijn heeft bij deze patiënten immers prioriteit.

Lees ook:Radiotherapie met de SAVI™ applicator
Lees ook:Bestraling bij meisjes en de relatie met borstkanker
Lees ook:Invloed van behandeling op cognitieve vaardigheden
Lees ook:Radiotherapie? Drink een wijntje!
Lees ook:Vitamine D tekort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.