Menstruatie niet bepalend voor borstoperatie

Zowel artsen als patiënten hebben zich lange tijd afgevraagd of de menstruatie cyclus van invloed was op het tijdstip van opereren bij borstkanker. Eerder onderzoek had de indruk gewekt dat borstoperaties niet moesten plaatsvinden tijdens de eerste 6 dagen van de menstruatie en ook niet tussen de 21ste en 36ste dag van de cyclus. Dag 7 tot 20 van de cyclus zou een betere overlevingskans opleveren.

Nieuw onderzoek zojuist gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology, heeft echter geen verband kunnen aantonen tussen het tijdstip van opereren in relatie tot de menstruatie en de overlevingskans van de patiënten. Voor dit onderzoek werd aan een grote groep patiënten (834) in de leeftijd van 18-55 jaar, vragenlijsten voorgelegd. Alle patienten hadden borstkanker in stadium I of II. Ze werden ingedeeld in drie groepen, groep 1 in de zogenaamde folliculaire fase (rijpen van de eicel) groep 2 in de luteale fase (na de eisprong tot de menstruatie) en groep 3 in de menstruatie fase.  Ze werden 6,6 jaar gevolgd maar er bleek geen verschil te zijn tussen de drie groepen ten aanzien van overlevingspercentages.

Maak je dus geen zorgen als je gedurende je menstruatie wordt geopereerd aan borstkanker. Het heeft geen invloed op de uitslag of je overlevingskansen.

Bron: Journal of Clinical Oncology

Lees ook:Chemokuur voor en/of na de operatie
Lees ook:Ben je ooit genezen van borstkanker?
Lees ook:Wisselende hormoontherapie helpt niet
Lees ook:Vegetariërs zijn niet beter af
Lees ook:Rheuma beschermt tegen borstkanker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.