Chemokuur voor en/of na de operatie

Bij patiënten die een borstoperatie moeten ondergaan, wordt in sommige gevallen al voor de operatie een chemokuur gegeven en in sommige gevallen erna. Soms wordt zowel voor als na de operatie een chemokuur toegediend. Dit laatste lijkt nu niet zo effectief te zijn en mogelijk zelfs schadelijk.

Oostenrijkse onderzoekers volgden 356 patiënten met borstkanker van 1998 tot 2006. De patiënten werden in 3 groepen ingedeeld, een groep met chemotherapie vooraf aan de operatie, een groep met chemotherapie na de operatie en een groep met uitgebreide chemotherapie namelijk zowel voor als na de operatie.

Er bleek weinig verschil te zijn tussen de groepen met chemotherapie voor de operatie en na de operatie. Beide methoden bleken even effectief. Maar de groep die zowel voor als na de operatie een chemokuur had ondergaan bleek een slechtere 5-jaars overleving te hebben. Nader gerandomiseerd klinisch onderzoek is noodzakelijk maar tot die tijd moet voorzichtig worden omgesprongen met uitgebreide chemotherapie.

Bron: European Journal of Surgical Oncology

Lees ook:Menstruatie niet bepalend voor borstoperatie
Lees ook:Patiënt weer eens de dupe
Lees ook:Wisselende hormoontherapie helpt niet
Lees ook:Proefpersoon voor medisch onderzoek
Lees ook:Psychologische begeleiding helpt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.