Vegetariërs zijn niet beter af

Drie studies hebben geen bewijs kunnen vinden dat het eten van vlees, eieren en melkproducten van invloed is op het krijgen van borstkanker. We hebben eindelijk een duidelijk antwoord op de vraag of het vermijden van dierlijk voedsel het risico op borstkanker verminderd. Niet dus. Het consumeren van dierlijk voedsel is zelfs belangrijk voor vrouwen die doorgaans niet genoeg ijzer en calcium binnen krijgen.

Shelley McGuire, van de Amerikaanse Society for Nutrition, stelt dat er niet zoiets bestaat als ‘slecht’ voedsel. Daarbij is ze van mening dat alle verhalen over een verband tussen voedsel en gezondheid met een korreltje zout genomen moeten worden. Het enige dat van belang is ten aanzien van voedsel en gezondheid is dat obesitas (vetzucht) een nadelige invloed heeft en het risico op verschillende ziektes verhoogd.

De enige kanttekening bij de uitkomst van deze studies is dat er alleen gekeken is bij de inname van vleesproducten op volwassen leeftijd. Er zou nog onderzoek gedaan moeten worden naar het consumeren van verschillende soorten voedsel en eetgewoonten op jeugdige leeftijd.

Bron: Susanna C Larsson, Leif Bergkvist, and Alicja Wolk. Conjugated linoleic acid intake and breast cancer risk in a prospective cohort of Swedish Women. American Journal of Clinical Nutrition, 2009.

Lees ook:Verband tussen leeftijd en lymfkliermetastasen
Lees ook:Mammaprint zorgt voor 30% minder chemokuren
Lees ook:Bestraling bij meisjes en de relatie met borstkanker
Lees ook:Middelen tegen opvliegers
Lees ook:Verband tussen migraine en borstkanker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.