Ben je ooit genezen van borstkanker?

Helaas voor (ex) borstkankerpatiënten het antwoord op deze vraag is voorlopig nog nee. Vanuit medisch standpunt gezien wordt genezing van borstkanker nooit echt bereikt. Een onderzoek, waarbij ex-borstkankerpatiënten tot 23 jaar na hun diagnose werden gevolgd, toont aan dat de borstkanker na 23 jaar nog (als micro-metastasen) aanwezig was. Hierdoor is het aannemelijk dat hun uiteindelijke doodsoorzaak toch te wijten zal zijn aan borstkanker. Dit wil overigens niet zeggen dat je je niet gezond kan voelen of dat je van die ‘aanwezigheid’ van kankercellen iets merkt.

In het onderzoek werden verschillende groepen borstkankerpatiënten betrokken. De diagnose borstkanker was bij allen tussen de 1980 en 1995 vastgesteld en ze werden ingedeeld in drie leeftijdsgroepen, aangeduid als jong, middelbare leeftijd en oud. Slechts bij een groep vrouwen ouder dan 75 jaar werd een spoor van bewijs gevonden dat ze werkelijk genezen waren. Ter vergelijking werd ook een groep patiënten gevolgd met dikke darm kanker, bij deze groep kon wel aangetoond worden dat ze 10 jaar na diagnose kankervrij waren, ofwel genezen.

Het onderzoek duidt erop dat er toch micro-metastasen bij een aanzienlijk deel van borstkankerpatiënten aanwezig is, al tijdens het vaststellen van de eerste diagnose. Gelukkig kunnen we tegenwoordig de aanwezigheid van micro-metastasen beter opsporen door verbeterde technieken. De onderzoekers zijn dan ook benieuwd of genezing wel zal optreden bij patiënten die na 1995 zijn gediagnosticeerd.

Bron: Annals of Oncology

Lees ook:Verband tussen leeftijd en lymfkliermetastasen
Lees ook:Vrouwen hebben weinig psychische problemen
Lees ook:Consult vaak te technisch
Lees ook:Micrometastasen geven slechtere prognose
Lees ook:Relatie van invloed op genezing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.