Proefpersoon voor medisch onderzoek

De medische wetenschap heeft vrijwilligers (zowel zieke als gezonde) nodig om nieuwe medicijnen te testen. Zonder deze vrijwilligers zouden er nu niet zoveel goede medicijnen beschikbaar zijn. Wil je deelnemen aan een onderzoek naar nieuwe medicijnen voor borstkanker? Lees dan verder.

Hoe weet je of meedoen goed voor je is?
Dat kun je alleen zelf bepalen door alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Belangrijkste voordeel is natuurlijk dat je als eerste het nieuwe medicijn krijgt voorgeschreven en dat je daar baat bij kunt hebben. Nadelen zijn bijvoorbeeld de extra belasting door de bezoeken en onderzoeken, de bijwerkingen zijn niet altijd van te voren bekend en je weet niet of je gedurende het onderzoek misschien een placebo (neppil) krijgt. Meestal worden de groepen namelijk in tweeën gedeeld. Eén groep krijgt het medicijn en één groep een placebo om als controlegroep te dienen. Je weet zelf niet in welke groep je zit. Vraag bij twijfel je huisarts of een andere specialist om raad.

Beslis niet te snel!
Vraag altijd of het onderzoek is goedgekeurd door een Medisch Ethische Toetsingscommissie (METC).  Deze commissie probeert namelijk van te voren de bijwerkingen en de gevolgen in te schatten. De METCs staan weer onder toezicht van een overheidsinstantie die de Wet Medischwetenschappelijk Onderzoek (WMO)uitvoert. Ook al zit je in een acute situatie of heb je een dodelijke ziekte, neem de tijd om alle informatie door te lezen. Het is vooral van belang dat je weet wat er van je verwacht wordt. Ben je lid van een patiëntenvereniging, leg het dat aan hun voor, zij hebben hiervoor meestal deskundigen in huis om je te helpen beslissen.

Welke onderzoeken op het gebied van borstkanker zijn er?
Er lopen op dit moment 5 trials voor patiënten met borstkanker en nog 4 trials voor kanker in het algemeen waaronder ook borstkanker. Voor elke trial kun je je aanmelden als je aan de criteria voldoet.

De vijf borstkanker trials zijn:



STUDY BOOG Trial voor patiënten met borstkanker die chemotherapie ondergaan. 
Algemene voorwaarden:
- Borstkanker
- Chemotherapie ondergaan
- Voldoende algemene lichamelijke conditie


DATA BOOG Trial voor patiënten bij wie 2 tot 3 jaar geleden (hormoongevoelige) borstkanker is ontdekt en die sindsdien worden behandeld met het geneesmiddel tamoxifen.
Algemene voorwaarden:
- 2 tot 3 jaar geleden is (hormoongevoelige) borstkanker ontdekt
- Patiënten zijn na de overgang
- Voldoende algemene lichamelijke conditie


MINDACT BOOG Trial voor patiënten met borstkanker die binnenkort een operatie ondergaan waarbij de borsttumor en een of meer lymfeklieren in de oksel worden verwijderd.
Algemene voorwaarden:
- Borstkanker
- De patiënt geeft toestemming voor het afstaan van een stukje tumorweefsel en het doen van een Mammaprint 70-genen profiel.
- Na de operatie blijkt dat de patiënt in de oksel geen kankercellen heeft of in maximaal 3 lymfklieren kankercellen heeft.
- De patiënt mag gedurende het onderzoek niet zwanger zijn.
- De patiënt moet in goede lichamelijk conditie zijn om eventueel chemotherapie te kunnen ondergaan.
- Patiënten mogen geen voorgeschiedenis hebben van ernstige hartklachten of eerdere kwaadaardigheid.


YOUNG BOOST Trial voor patiënten met borstkanker (jonger dan 51 jaar) die een borstsparende behandeling ondergaan waarbij de tumor is verwijderd. Onderzocht wordt of een extra bestralingsdosis het risico op het terugkomen van de tumor vermindert.
Algemene voorwaarden:
- Borstkanker en jonger dan 51 jaar
- Een borstsparende behandeling ondergaan
- De tumor is verwijderd


AMAROS BOOG Trial voor patiënten met borstkanker. Onderzocht wordt of patiënten met tumorcellen in de schildwachtklier door een nieuwe behandeling (bestraling van de oksel) beter of hetzelfde genezen met minder bijwerkingen, in vergelijking met de huidige standaardbehandeling (verwijdering van de okselklieren).
Algemene voorwaarden:
- De borstkanker is niet groter dan 5 centimeter.
- Er zijn geen voelbare aanwijzingen voor lymfeklieruitzaaiingen in de oksel. 


 Meer informatie over trials is te vinden op Kankeronderzoek.info

Lees ook:Counseling bij aantasting vruchtbaarheid
Lees ook:De lijdensweg van een vrouw met borstkanker
Lees ook:Chemokuur voor en/of na de operatie
Lees ook:Doe mee aan onderzoek naar hormonale medicijnen
Lees ook:Hormoontherapie niet onderbreken voor mammogram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.