De lijdensweg van een vrouw met borstkanker

Hoe erg de lijdensweg van een vrouw met borstkanker kan zijn, kwam ik onlangs tegen in een artikel van internist dr. J.J. Keuning. Gedurende 10 jaar onderging een jonge vrouw met borstkanker diverse operaties, chemokuren, hormoontherapie en bestralingen. Zoveel leed en ellende en dan toch een fatale afloop.

Het is 1991 als een 33-jarige patiënte haar rechter borst laat amputeren wegens een hormoongevoelige tumor. Er worden ook 18 lymfelklieren in haar oksel verwijderd en deze blijken allen metastasen te bevatten.

Ze krijgt aanvullend aan de operatie 6 chemokuren. Een jaar later echter wordt pleuritis carcinomatosa geconstateerd, een kwaadaardige aandoening van de longvliezen, een gevolg van de uitgezaaide borstkanker. Het vocht achter haar longen wordt weggehaald en er wordt besloten tot het verwijderen van de eierstokken om de kanker onder controle te krijgen. Hierna gaat het 2 jaar redelijk goed met de patiënte.

In 1994 worden meerdere longmetastasen ontdekt en de patiënte wordt hiervoor behandeld met Tamoxifen (hormoontherapie). Dit slaat aan en op een röntgenfoto in 1995 zijn de longtumoren niet meer zichtbaar.

In 1997 verergert de pleuritis carcinomatosa en worden er lymfekliermetastasen in de linker oksel gevonden. Tamoxifen wordt vervangend door een ander hormoon (medroxyprogesteron), maar hierdoor neemt patiënte dusdanig in gewicht toe, dat dit moet worden gestaakt. Er wordt nu overgegaan op een ander hormoon, namelijk anastrozole.

In 1999 krijgt de patiënte last van levermetastasen. Een nieuwe chemokuur volgt die echter niet goed aanslaat en slecht verdragen wordt door de patiënte. Er wordt weer teruggegrepen naar de hormoontherapie met medroxyprogesteron en haar toestand lijkt te stabiliseren.

In 2001 is bestraling noodzakelijk van haar 3e ruggewervel omdat wegens botmetastase een dwarslaesie dreigt. De woekering van de kanker lijkt niet meer te stoppen. De patiënte zoekt haar heil nu bij alternatieve genezers.

In 2002 overlijdt ze op 44 jarige leeftijd aan de gevolgen van de metastasen van borstkanker.

Bron: Borstkanker: een lijdensweg door de eeuwen heen

Lees ook:Verband tussen leeftijd en lymfkliermetastasen
Lees ook:Hormoontherapie niet onderbreken voor mammogram
Lees ook:Legendarische dr. Jerri Nielsen overleden
Lees ook:Chemotherapie minder giftig met Abraxane
Lees ook:Vrouw ontdekt kanker na afvallen

2 reacties op “De lijdensweg van een vrouw met borstkanker

  1. Dees

    Ja, erg, he, borstkanker is echt een rotziekte. Of die 10 jaar alleen maar leed en ellende waren en of dat de moeite waard was, kun je echter niet beoordelen (want tussen de regels door proef ik daar een mening in). Vanaf het moment dat deze vrouw uitzaaiingen kreeg, wist ze dat ze de ziekte niet zou overleven, maar wie weet heeft ze toch nog een heleboel mooie jaren gehad (tussen de pijnlijke en verdrietige momenten heen).

      /   Beantwoorden  / 
  2. Addie Wisse

    Als ik al een oordeel zou vellen, Dees, dan zou ik haar prijzen om haar moed en doorzettingsvermogen. Het brengt een lijdensweg in beeld van een jonge vrouw met borstkanker, niet meer en niet minder.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.