Vraagtekens bij chemotherapie?

Chemotherapie, een behandeling die circa 75% van de vrouwen met borstkanker na operatie ondergaat, komt opnieuw slecht uit de bus bij een grootschalig onderzoek, dit keer betreft het de negatieve invloed op de arbeidssituatie van de vrouwen.

Er is onderzoek gedaan naar de invloed van verschillende behandelingen bij borstkanker op de arbeidssituatie . Het betrof een onderzoek onder 3233 Amerikaanse vrouwen met borstkanker onder de 63 jaar, allen parttime of fulltime werkend voorafgaande aan de diagnose. Hieruit kwam naar voren dat de vrouwen die chemotherapie ontvingen langduriger ziekgemeld bleven, definitief met werken stopten of met vervroegd pensioen gingen. Patiënten die met radiotherapie behandeld werden, bleken geen last van de behandeling te hebben, dat wil zeggen hun werksituatie werd er niet door beïnvloed.  

Dit is opnieuw een aanwijzing dat er zorgvuldiger met chemotherapie moet worden omgesprongen. Er moet meer aandacht en voorlichting komen over de bijwerkingen. Chemotherapie vraagt (te) veel van het lichaam. Sommige bijwerkingen kunnen maanden of jaren blijven bestaan voor ze volledig verdwijnen. In zeldzame gevallen blijven de bijwerkingen levenslang duren, zoals in de gevallen waar chemotherapie permanente schade heeft toegebracht aan het hart, longen, nieren of voortplantingsorganen. Ieder individu reageert anders op chemotherapie en de meerderheid herstelt normaal na afloop van de behandeling, maar niet iedereen.

Chemotherapie wordt gegeven na de operatie om er zeker van te zijn dat de kanker niet zal terugkeren. We weten inmiddels dat chemotherapie in ongeveer 30% van de gevallen ’overbodig’ blijkt te zijn (bij borstkanker stadium I en II zonder uitzaaiing naar de lymfeklieren) , omdat de kanker bij deze patiënten sowieso niet zal terugkeren (zie artikel over de Mammaprint). Het wordt dus wellicht tijd om vraagtekens te zetten bij deze behandeling. 

Bron: Cancer http://www3.interscience.wiley.com/journal/122322555/abstract

Lees ook:Chemokuur voor en/of na de operatie
Lees ook:Chemotherapie minder giftig met Abraxane
Lees ook:Invloed van behandeling op cognitieve vaardigheden
Lees ook:Fatale combinatie paclitaxel en Cremophor
Lees ook:Proefpersoon voor medisch onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.