Radiotherapie? Drink een wijntje!

Italiaanse onderzoekers denken dat het drinken van een glas wijn bescherming biedt tegen de bijwerkingen van radiotherapie. Ze onderzochten 348 borstkankerpatiënten die radiotherapie ondergingen en letten daarbij op de giftige bijwerkingen die optraden in de huid. Patiënten die tijdens de radiotherapie elke dag een glas wijn dronken bleken veel minder last van huidproblemen te hebben.

In de controle groep, waar de patienten geen wijn nuttigden, traden de huidproblemen in 38.4% op. Bij de groep die 1 glas wijn per dag dronk, traden de huidproblemen in 13.6% op. Een reductie van meer dan de helft. De onderzoekers vermoeden dat de natuurlijke antioxidanten in de wijn de huidproblemen tegengaan, de dosis moet daarbij zo afgesteld zijn dat de werking van de radiotherapie niet verhinderd wordt door de antioxydanten.

Er zijn verschillende medicamenten op de markt die de bijwerkingen van de radiotherapiebehandeling proberen tegen te gaan. Deze zijn echter kostbaar en veroorzaken op zich ook weer bijwerkingen. Het feit dat wijn en mogelijk ook ander voedsel, bescherming kan bieden tegen de bijwerkingen is een interessant gegeven dat zeker verder onderzocht moet worden, aldus dr. Vincenzo Valentini, radio-oncoloog aan de Katholieke Universiteit van Rome.

Bron: Medical News Today

Lees ook:Invloed van behandeling op cognitieve vaardigheden
Lees ook:Radiotherapie met de SAVI™ applicator
Lees ook:Verouderen heeft ook een positief effect
Lees ook:Chemokuur voor en/of na de operatie
Lees ook:Bestraling bij meisjes en de relatie met borstkanker

Eén reactie op “Radiotherapie? Drink een wijntje!

  1. Joke

    Insmeren met natuurlijke Wilde Rozenolie helpt prima ! ( niet tijdens het bestralen zélf uiteraard )

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.