Radiotherapie en hartproblemen

Patiënten met een tumor in de linker borst die radiotherapie krijgen na hun operatie, lopen een hoger risico op hartproblemen. Het is meestal niet te voorkomen dat een klein gedeelte van het hart meebestraald wordt tijdens de radiotherapie. Drie tot twaalf jaar na de behandeling kan dan een hartkwaal optreden. De eerste tekenen hiervan lijken uitgezette bloedvaatjes (telangiectasia) te zijn op de borstkas.

Dr. Paul Symonds bestudeerde 149 patienten met borstkanker aan de linker borst die radiotherapie ondergingen als onderdeel van de behandeling na hun mastectomie operatie. In meer dan de helft van de patiënten die hartproblemen ontwikkelden waren uitgezette bloedvaten (telangiectasia) zichtbaar. Wellicht is telangiectasia een eerste teken dat op hartproblemen duidt.

Er is nu een vervolgstudie gaande waarbij de genen van 1000 borstkankerpatiënten in kaart worden gebracht, die allen radiotherapie hebben ondergaan. Als we kunnen voorspellen welke patiënten een verhoogd risico lopen op hartproblemen dan kan de radioloog zijn bestraling daarop aanpassen.

Bron: Medical News Today

Lees ook:Onderzoek gestart naar kortere bestraling
Lees ook:Risico op nieuwe tumor in andere borst
Lees ook:Niet-invasieve borstkanker (DCIS en LCIS)
Lees ook:Chirurgen snijden te makkelijk in borsten
Lees ook:Mammaprint zorgt voor 30% minder chemokuren

5 reacties op “Radiotherapie en hartproblemen

  1. Dees

    Radiotherapeuten in Nederland doen er alles aan om zo min mogelijk gezond weefsel (zoals het hartweefsel) te raken. Dankzij de Breath-hold- techniek (waarbij je op het moment van bestralen je adem even inhoudt), raakt er minder en minder weefsel beschadigd. Naar deze techniek lopen nog verschillende onderzoeken.

      /   Beantwoorden  / 
  2. anjo

    Volgens verschillende sites is deze wetenschap al bekend sinds de zestiger jaren. Ik werd in 96/97 bestraald links na een borstbesparende operatie. Op mijn vragen of dit geen kwaad kon voor mijn hart, het was tenslotte alleen preventief, Werd steeds verteld dat dit geen enkele schade kon toebrengen. Nu exact 12 jaar later heb ik 2 hartinfarcten en na het dotteren een gescheurde kransslagader gehad. Het oog van de naald dus. Dit terwijl al mijn verdere vaten in prima conditie zijn. De kanker is over maar ik ben nu hartpatient. Graag had ik van te voren eerlijke voorlichting gehad en zelf bewust de keuze willen maken van wel of niet dit risico lopen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Karla

    Volgens de radioloog wordt bij bestraling linker-
    borst een ABC procedure gevolgd. Dit houdt in dat 20 seconden de adem ingehouden moet worden.Daardoor wordt het hart minder of helemaal niet mee bestraald. Is dat inderdaad zo!!!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Addie Wisse

      Ja, o.a. het NKI-AVL werkt met een techniek waarbij de bestraling het ritme van de ademhaling volgt. Pas als de patiënt de longen heeft volgezogen en de afstand tussen borst en hart zo groot mogelijk is, wordt de straling toegediend. Het hart wordt hierdoor minder bestraald, maar het blijft moeilijk om het hart helemaal te ontzien.

        /   Beantwoorden  / 
  4. Dees

    Het ligt er maar helemaal aan hoe je lichaamsbouw is en of je een tumor had in je linker- of rechterborst. Deze breath-hold-techniek wordt op meerdere plaatsen toegepast.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.