Risico op nieuwe tumor in andere borst

Hoe groot is het risico bij borstkankerpatiënten dat er ook een tumor in de andere borst zal gaan groeien? Deze vraag probeerden onderzoekers te beantwoorden en ze ontdekten dat dit mede afhankelijk is van de hormonale receptorstatus (HR) van de eerste tumor. Patiënten met een HR positieve tumor (een tumor die gevoelig is voor progesteron/oestrogeen) zijn beter af dan patienten met een HR negatieve tumor. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute van 15 augustus.

In ongeveer 4% van de vrouwen met borstkanker duikt later ook een tumor in de andere borst op. Patiënten met een hormoongevoelige tumor (HR+) hebben hier 2x zoveel kans op als vrouwen uit een normale populatie. De eigenschappen van de tweede tumor zijn hierbij niet gerelateerd aan de eerste. De tweede tumor kan dus zowel een HR positieve als een HR negatieve status hebben. Echter patienten met een niet-hormoongevoelige tumor (HR-) blijken 10x zoveel kans te hebben op een 2e HR negatieve tumor in de andere borst. Niet-hormoongevoelige tumoren zijn moeilijker te behandelen dan hormoongevoelige tumoren, dus deze patienten zijn al slechter af.  Nu blijkt dat deze patiënten ook nog eens een verhoogd risico hebben op een tweede HR negatieve tumor in de andere borst.

Met name jonge patiënten met een eerste HR negatieve tumor lopen een verhoogd risico op een tweede HR negatieve tumor in de andere borst. Extra nacontrole wordt aanbevolen voor deze patiëntengroep.

Lees ook:Hormoontherapie nadelig op de lange termijn
Lees ook:Zwarte vrouwen hebben een slechtere prognose
Lees ook:MRI scan vindt meer tumoren dan mammografie of echo
Lees ook:Verband tussen leeftijd en lymfkliermetastasen
Lees ook:Mammaprint zorgt voor 30% minder chemokuren

3 reacties op “Risico op nieuwe tumor in andere borst

 1. Marco

  Maakt u zich zorgen laat dan eens een MRI scan van de borsten maken. Snel, accuraat en zonder verwijsbrief. Http://www.privatescan.nl

    /   Beantwoorden  / 
 2. Ed

  Geachte heer, mevrouw
  Gezien het belang van deze zaak lijkt het me een goed idee om het juiste bronartikel te noemen zodat een geinteresseerde het hele artikel zelf kan nalezen.
  Dat is: Number 15, 5 August 2009
  (en dus niet ‘het nummer van 15 augustus’).

  Misschien ook goed om te noemen dat patienten met een HR-negatieve tumor een 4 maal zo grote kans hebben op het ontwikkelen van een nieuwe tumor (women who had survived HR-negative breast cancers had nearly a fourfold increased risk)

    /   Beantwoorden  / 
 3. Emma

  Geachte readctie,

  Ik behoor helaas tot die vier procent vrouwen bij wie recent bij beide borsten agressieve kanker werd geconstateerd, in een tijdspanne van slechts 6 jaar, en daarom wil ik hier op deze pagina eindelijk eens kwijt wat mij, sinds mijn eerste borstkanker manifest werd, ongelooflijk dwars zit. En dat is het logo dat dit borstkanker-blog en anderen, Pink Ribbon voorop, hanteren.
  De roze strik.
  Haal hem eraf! Borstkanker is confronterend. Dus: confronteer! Niet door weg te kijken, of er een roze strik omheen te doen en dan maar denken dat je het daarmee opleukt. Maar door te onderschrijven dat het leven niet maakbaar is, en dat je met zo’n strik om de zere plek een persoonlijke tragedie echt niet draaglijker maakt. Borstkanker is geen cadeautje, geen feest, een roze strik erom heen is dan ook grievend, stuitend denigrerend én ontkennend – maar vooral heel, heel erg dom.

  Waarom dit logo? Zien we ooit een blauwe strik om een penis om aandacht te vragen voor zaadbalkanker of prostraat kanker?
  Dus welke leeghoofden zonder hart hebben ooit die roze strik bedacht? De vrolijke dames van de tupperware -party?

  Iedereen die uit hoofde van zijn of haar professionele hoedanigheid over het onderwerp borstkanker spreekt of schrijft, dient zich er rekenschap van te geven dat een roze strik als symbool voor een verschrikkelijke ziekte van grote wansmaak getuigt. Daarnaast moet men bewust worden van het effect dat zo’n frivool lapje stof heeft waar we het hebben over een geamputeerd vrouwelijk lichaam of japen van littekens op eens gave borsten. En dan heb ik het nog niet eens over de angsten, de zorgen, de paniek die er allemaal bij hoort. Ik hoor geen champagnekurken knallen die het geschreeuw van deze gekwetste vrouwen zou kunnen overstemmen.
  Maar ook elk ander volwassen persoon moet eindelijk eens gaan nadenken over die roze strik als symbool voor borstkanker. Echt nadenken dus hè, niet weer doen alsof het niets voorstelt en glashard blijven beweren dat het toch niet zo serieus moet worden opgevat.

  Ben ik de enige die zo reageert? Beslist niet, we zijn met legioenen, wereldwijd. Maar we worden niet gehoord. Nog altijd niet. Maar nu is het borstkanker-maand, hét moment om met mededogen te gaan luisteren naar al die vrouwen. Want ik verzeker u: die vermaledijde roze strik heeft veel borstkanker-vrouwen doen vereenzamen, omdat hun schreeuw wordt gesmoord in roze marsepein en schijn vrolijkheid. Het is een vorm van onwetendheid, maar dat is geen excuus meer, gezien de epidemische vormen die borstkanker heeft aangenomen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.