Niet-invasieve borstkanker (DCIS en LCIS)

15% tot 20% van de borstkankers behoren tot de categorie van de niet-invasieve kankers, ook wel carcinoma in situ genoemd. Dit zijn kleine gezwellen die (nog) niet buiten de grenzen van de melkgang of de melkklier zijn gegroeid.

Bij DCIS (Ductaal Carcinoma In Situ, kanker in de melkgangen) gaat het om een voorstadium van mammacarcinoom, waarbij deze nog niet invasief (geinfiltreerd in het omliggende weefsel) is en nog niet is uitgezaaid. De genezingskans is hoog maar een volledige excisie van de aandoening is belangrijk. De mammacarcinoom gerelateerde sterfte van patiënte met DCIS is <2% in 20 jaar.

MRI is aanbevolen om te achterhalen of er meerdere haarden zijn, of er sprake is van een resttumor of om te onderzoeken of er toch mogelijk invasie is opgetreden.

De behandeling van DCIS is ablatio mammae (verwijdering van de gehele borst) of MST (borstbesparende behandeling), bestaande uit microscopisch complete tumorexcisie en radiotherapie, waarbij een boost kan worden overwogen, vooral bij jongere patiënten.

Adjuvante (hormonale) behandeling met Tamoxifen wordt na een sparende behandeling (R0 resectie en radiotherapie) niet geadviseerd.

LCIS

Bij LCIS (Lobulair Carcinoma in Situ, kanker in de melkklieren) bestaat er een groter risico op de ontwikkeling van een invasief carcinoom.

De aanbevolen behandeling is gelijk aan DCIS.

Bron: Oncoline

Lees ook:Invasieve borstkanker behandeling
Lees ook:Verklarende woordenlijst
Lees ook:Aantal preventieve borstamputaties stijgt
Lees ook:Radiotherapie en hartproblemen
Lees ook:Onderzoek gestart naar kortere bestraling

Eén reactie op “Niet-invasieve borstkanker (DCIS en LCIS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.