Mammaprint zorgt voor 30% minder chemokuren

Het merendeel (75%) van de vrouwen met borstkanker krijgen na de operatieve verwijdering van de tumor een chemokuur voorgeschreven om terugkeer van de kanker te voorkomen. Dankzij een speciale DNA-test, de zogenaamde Mammaprint, kan dit bij één op de drie vrouwen achterwege blijven, aldus het NKI-AVL. Kortom een geweldige vooruitgang!

Het NKI-AVL doet mee aan een grootschalige studie, de Mindact trial, waarin gekeken wordt naar het risico dat borstkanker na vijf jaar weer terugkeert. Het onderzoek richt zich momenteel op vrouwen met hormoongevoelige tumoren en waarvan de lymfeklieren niet zijn aangetast. Met behulp van microarray-techniek wordt een genen profiel gemaakt van het tumorweefsel en worden alle kenmerken van de tumor in kaart gebracht. Op basis daarvan kan voorspeld worden hoe groot het risico is dat de kanker terugkomt en of de patient baat heeft bij een vervolgbehandeling met chemotherapie.

Chemotherapie is praktisch een standaardbehandeling geworden en is gebaseerd op de algemeen geldende richtlijnen, waarbij gekeken wordt naar leeftijd, tumor grootte en hormoongevoeligheid. Met de Mammaprint kan nu veel nauwkeuriger worden ingeschat of vrouwen chemotherapie nodig hebben of niet.

Als vrouwen met borstkanker willen weten of zij in aanmerking komen voor een Mammaprint, kunnen zij dit het beste bespreken met de eigen behandelend arts. 

 Mammaprint

Lees ook:Patiënt weer eens de dupe
Lees ook:Fatale combinatie paclitaxel en Cremophor
Lees ook:Borstkanker bij 1 op de 1500 mannen
Lees ook:Risico op nieuwe tumor in andere borst
Lees ook:Proefpersoon voor medisch onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.