Patiënt weer eens de dupe

Het Ministerie van Volksgezondheid en het College van Verzekeraars blokkeren het gebruik van de Mammaprint. Hierdoor ondergaan duizenden vrouwen overbodige chemokuren en worden er duizenden euro’s weggegooid aan dure chemo medicijnen. De Mammaprint is een test die kan bepalen of iemand met borstkanker baat heeft bij een chemokuur of niet. Maar onze gezondheidszorg stopt ons liever vol giftige chemo dan eerst de Mammaprint uit te voeren, want ze zijn het niet eens over de regeltjes. 

De Mammaprint is een revolutionaire Nederlandse test die in samenwerking met 19 Nederlandse ziekenhuizen en het NKI-AVL is ontwikkeld. Bij vrouwen met borstkanker wordt standaard chemotherapie voorgeschreven om te voorkomen dat de kanker zal terugkeren. De Mammaprint kan echter voorspellen hoe hoog het risico is dat de kanker terugkomt. Is dit risico laag, dan hoeft er geen chemokuur te volgen. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat chemotherapie in zo’n 30% van de gevallen niet gegeven hoeft te worden.

Chemotherapie vraagt veel van het lichaam, sommige bijwerkingen kunnen  maanden of jaren blijven bestaan. Er kan schade optreden aan hart, longen, nieren en de voorplantingsorganen. Als chemotherpaie voorkomen kan worden dan is daar dus heel wat voor te zeggen en zijn de patiënten veel beter af. Maar in plaats dat de Mammaprint standaard uitgevoerd gaat worden om te kijken of iemand een chemokuur nodig heeft, lijkt het er op dat de Mammaprint van verschillende kanten wordt geboycot.

Minister Klink (die overigens zelf een prijs heeft uitgereikt voor de Mammaprint) stelt dat er een aantal administratieve regeltjes niet kloppen. Een uitzondering hiervoor wil hij niet maken want dat zou kunnen leiden tot nieuwe oncontroleerbare kosten. Het College van Verzekeraars heeft eveneens bezwaren en ook hier gaat het om de kosten. De Mammaprint test kost 2.675 euro en wordt tot nu toe niet vergoed. Hier zien we dus dat Nederlandse wetenschappers die met hun innoverende uitvinding internationale prijzen winnen, aan de kant geschoven worden. Niet het welzijn en de gezondheid van de patiënt staat voorop bij onze gezondheidszorg, maar het kostenplaatje. Vreemd trouwens als je bedenkt dat chemokuur medicijnen ook niet echt goedkoop zijn. De Mammaprint is overigens in 2007 al goedgekeurd door de Amerikaanse FDA.

Misschien is het met de chemokuur medijnen net als met de olie. Er zijn al lang duurzame alternatieven voor deze brandstof maar de olie industrie houdt ons voor dat wij niet zonder olie kunnen. De verzekeraars (of de farmaceuten) houden ons voor dat wij niet zonder chemo kunnen. Slikken en inspuiten die rotzooi.  Baat het niet schaden doet het altijd! Maar nogmaals het gaat niet om de patiënt.

Bron: Borstkankervereniging Nederland

Kijk ook op de Mammaprint Website

Lees ook:Mammaprint zorgt voor 30% minder chemokuren
Lees ook:Chemokuur voor en/of na de operatie
Lees ook:Fatale combinatie paclitaxel en Cremophor
Lees ook:Gen BRCA1
Lees ook:Vraagtekens bij chemotherapie?

Eén reactie op “Patiënt weer eens de dupe

  1. p hansen

    Klink is een ignorante idioot. Het is een boekhouder; net als de zorgverzekeraars zich alleen met boekhouding bezig houden.
    Volksgezondheid? Daar hebben ze nog nooit van gehoord. Chemotherapie met het medicijn Taxotere, en TAC kost kapitalen. Heel wat meer dan de test van Mammaprint.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.