Categorie: "Medisch onderzoek"

Naaldbiopsie standaard methode

Amerikaanse chirurgen houden een pleidooi om de naaldbiopsie als  ‘Gouden Standaard’ in te voeren bij diagnostiek naar borstkanker. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 35% van de borstkanker diagnoses gesteld wordt tijdens een ‘open operatie’. Dit is onnodig, het is kostbaar, brengt het risico van infecties met zich mee en laat een litteken achter, aldus de onderzoekers.

Hormoontherapie nadelig op de lange termijn

Hormoongevoelige borstkanker (HR+) wordt behandeld met medicijnen die het vrouwelijk hormoon oestrogeen blokkeren. Tamoxifen is een vaak gebruikt middel bij hormoontherapie. Uit onderzoek is nu gebleken dat langdurig gebruik van tamoxifen ook nadelen met zich mee brengt. Het zou namelijk het risico op een tweede tumor in de andere borst verhogen, en deze tumor is dan van een ander type, namelijk HR-, en deze is slechter te behandelen.

Spookschrijvers en medicijnonderzoek

Vrouwen in de overgang slikken vaak hormoonvervangers (HRT) om de overgangsklachten tegen te gaan. Vrouwen met borstkanker die door de chemotherapie vervroegd in de overgang komen gebruiken om dezelfde reden ook deze hormoonvervangers. De risico’s zijn door medische wetenschappers onderzocht. Het blijkt echter dat de farmaceutische industrie invloed kan uitoefenen op de wetenschappelijke publicaties.

Onderzoek gestart naar kortere bestraling

Het kankerinstituut in New Jersey, VS, is een onderzoek gestart naar kortere bestralingen bij borstkankerpatiënten met hogere doses. Patiënten die aan borstkanker zijn geopereerd en waarbij radiotherapie als aanvullende behandeling plaatsvindt, worden vaak 5 – 7 weken lang elke dag bestraald. Dat is vrij intensief en belastend voor de patiënten. In het onderzoek doen ze nu proeven waarbij de bestralingsperiode tot 3 weken wordt teruggebracht.

Risico op nieuwe tumor in andere borst

Hoe groot is het risico bij borstkankerpatiënten dat er ook een tumor in de andere borst zal gaan groeien? Deze vraag probeerden onderzoekers te beantwoorden en ze ontdekten dat dit mede afhankelijk is van de hormonale receptorstatus (HR) van de eerste tumor. Patiënten met een HR positieve tumor (een tumor die gevoelig is voor progesteron/oestrogeen) zijn beter af dan patienten met een HR negatieve tumor. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute van 15 augustus.

Wisselende hormoontherapie helpt niet

Letrozole

Letrozole

Er zijn twee veelgebruikte hormoonmedicijnen tegen borstkanker: letrozole en tamoxifen. Zou het helpen als deze twee afwisselend aan patiënten gegeven worden? Bijvoorbeeld eerst letrozole en daarna tamoxifen of andersom. Onderzoekers zeggen nu dat het afwisselen van deze hormoonmedicijnen niet bijdraagt aan een langere ziektevrije overleving bij patiënten met borstkanker.

Radiotherapie? Drink een wijntje!

Italiaanse onderzoekers denken dat het drinken van een glas wijn bescherming biedt tegen de bijwerkingen van radiotherapie. Ze onderzochten 348 borstkankerpatiënten die radiotherapie ondergingen en letten daarbij op de giftige bijwerkingen die optraden in de huid. Patiënten die tijdens de radiotherapie elke dag een glas wijn dronken bleken veel minder last van huidproblemen te hebben.

Borstvoeding vermindert risico op borstkanker

Een nieuwe studie onder vrouwen bij wie borstkanker voorkomt in de familie, heeft aangetoond dat borstvoeding hun risico op borstkanker met maar liefst 59% verminderd. Deze risicoreductie wordt ook bereikt bij vrouwen die een hormoonmiddel slikken zoals tamoxifen, maar in tegenstelling tot tamoxifen is borstvoeding gezond voor zowel moeder als baby.

Consult vaak te technisch

Gesprekken tussen de arts (oncoloog) en de patiënt zijn te veel gericht op de biomedische aspecten van de behandeling en te weinig op de psycho-sociale conditie van de patiënt. Dit blijkt uit een onlangs gehouden onderzoek. De gesprekstijd ging 88% over biomedische aspecten, 6% over administratieve kwesties en eveneens 6% ging over psychische en sociale kwesties.  Deze minimale aandacht voor de psycho-sociale conditie van de patient moet aangepakt worden, aldus de onderzoekers.

Bestraling bij meisjes en de relatie met borstkanker

Meisjes die in hun kindertijd zijn bestraald tegen bepaalde vormen van kanker, bijvoorbeeld de ziekte van Hodgkin, lopen een hoger risico op borstkanker later in hun leven. De leeftijd ten tijde van de bestralingen lijkt daarbij niet van belang. Wel belangrijk is of hun eierstokken hoge doses straling hebben opgevangen, dat brengt het risico op borstkanker namelijk juist weer omlaag.