Borstvoeding vermindert risico op borstkanker

Een nieuwe studie onder vrouwen bij wie borstkanker voorkomt in de familie, heeft aangetoond dat borstvoeding hun risico op borstkanker met maar liefst 59% verminderd. Deze risicoreductie wordt ook bereikt bij vrouwen die een hormoonmiddel slikken zoals tamoxifen, maar in tegenstelling tot tamoxifen is borstvoeding gezond voor zowel moeder als baby.

Het onderzoek is gepubliceerd op 10 augustus in de ‘Archives of Internal Medicine‘ en is uitgevoerd onder leiding van gynaecoloog Alison Stuebe. Voor de studie werden 60.000 vrouwen gevolgd die allen een moeder of zuster met borstkanker hadden. Hoe lang er borstvoeding werd gegeven is van ondergeschikt belang. Er werd gekeken naar vrouwen die 3 maanden borstvoeding gaven tot aan een periode van ruim 3 jaar, maar hier bleken geen verschillen tussen te zitten. Evenmin werden er verschillen gevonden tussen vrouwen die uitsluitend borstvoeding aan hun kinderen gaven en vrouwen die borstvoeding met flesvoeding afwisselden.

Wat precies de oorzaak is dat borstvoeding het risico op borstkanker verminderd is niet helemaal duidelijk. Het kan zijn dat het borstweefsel na de geboorte veranderd waarbij er een hoger risico op de vorming van tumoren ontstaat. Borstvoeding zou deze verandering tegengaan. Of de genen die borstkanker veroorzaken worden op de een of andere wijze beïnvloed door het geven van borstvoeding.

In ieder geval onderschrijft dit onderzoek opnieuw het belang van het geven borstvoeding. Het zou daarom nog beter ondersteunt kunnen worden door speciale ruimtes in te richten in publieke omgevingen en op werklocaties waar borstvoeding gegeven kan worden. Stuebe besluit: “Een goede gezondheid voor zowel moeder als kind begint met borstvoeding.”

Bron: Science Daily

Lees ook:Hormoontherapie nadelig op de lange termijn
Lees ook:Vermijd antidepressieve medicijnen
Lees ook:Wisselende hormoontherapie helpt niet
Lees ook:Borstkanker congres in de VS
Lees ook:Bestraling bij meisjes en de relatie met borstkanker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.