Bestraling bij meisjes en de relatie met borstkanker

Meisjes die in hun kindertijd zijn bestraald tegen bepaalde vormen van kanker, bijvoorbeeld de ziekte van Hodgkin, lopen een hoger risico op borstkanker later in hun leven. De leeftijd ten tijde van de bestralingen lijkt daarbij niet van belang. Wel belangrijk is of hun eierstokken hoge doses straling hebben opgevangen, dat brengt het risico op borstkanker namelijk juist weer omlaag.

Dr. Peter D. Inskip, van het Nationale Kankerinstituut in Bethesda, Amerika, onderzocht 6,664 vrouwen, waarvan bij 120 borstkanker werd geconstateerd. Alle vrouwen werden op jonge leeftijd (onder de 21 jaar) behandeld voor een bepaalde vorm van kanker. Er werd speciaal gekeken naar de vrouwen die radiotherapie hadden gekregen. Bestraling is een effectieve behandeling voor o.a. Hodgkin Lymphoma. Elke vrouw die bestraling had ondergaan werd vergeleken met een controlegroep die uit 4 vrouwen bestond die ook voor kanker op jonge leeftijd waren behandeld, maar die in plaats van bestralingen een chemokuur hadden ondergaan.

Er werd een algemeen verhoogd risico van 29% op borstkanker vastgesteld voor de vrouwen die bestraald waren en de gemiddelde leeftijd waarop borstkanker zich bij hun manifesteerde was 35,9 jaar. Echter vrouwen die een hoge doses straling ontvingen op hun eierstokken, vertoonden een aanzienlijk verminderd risico op borstkanker. Waarschijnlijk speelt de functie van de eierstokken en de hormoonproductie hierbij een rol. Vrouwen die met chemotherapie waren behandeld vertoonden geen enkel verhoogd risico op borstkanker.

Bron: Journal of clinical Oncology. Published Ahead of Print on July 20, 2009 as 10.1200/JCO.2008.20.7738

Lees ook:Verband tussen leeftijd en lymfkliermetastasen
Lees ook:Gen BRCA1
Lees ook:Radiotherapie en hartproblemen
Lees ook:De lijdensweg van een vrouw met borstkanker
Lees ook:Hormoontherapie nadelig op de lange termijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.