Naaldbiopsie standaard methode

Amerikaanse chirurgen houden een pleidooi om de naaldbiopsie als  ‘Gouden Standaard’ in te voeren bij diagnostiek naar borstkanker. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 35% van de borstkanker diagnoses gesteld wordt tijdens een ‘open operatie’. Dit is onnodig, het is kostbaar, brengt het risico van infecties met zich mee en laat een litteken achter, aldus de onderzoekers.

Dat de naaldbiopsie als ‘Best Practice’  wordt beschouwd bleek al tijdens internationale consensus bijeenkomsten in 2001 en 2005. Maar anno 2009 heeft een derde van de Amerikaanse chirurgen hier nog geen gehoor aan gegeven. “Onbegrijpelijk,” zegt Dr. Melvin Silverstein, “de voordelen zijn overduidelijk en in de medische literatuur is iedereen het ermee eens dat de naaldbiopsie de veiligste en meest accurate methode is voor het stellen van de diagnose borstkanker.”

De naaldbiopsie is bovendien het minst ingrijpend voor de patient want het gebeurt onder lokale verdoving, in tegenstelling tot de open operatiemethode waarbij de patient onder narcose moet. De patient houdt er ook slechts een blauwe plek aan over in plaats van een litteken. Als je bedenkt dat bij 75-80% geen kanker wordt geconstateerd is het toch prettig dat zij daar verder niks aan overhouden.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of the American College of Surgeons .

 

Lees ook:Tekort aan plastisch chirurgen
Lees ook:Chirurgen snijden te makkelijk in borsten
Lees ook:Radioactieve zaadjes
Lees ook:Borstreconstructie krijgt te weinig aandacht
Lees ook:Teenagers en borstkanker

Eén reactie op “Naaldbiopsie standaard methode

  1. roulette

    Op zich een goede zaak, ik vraag me alleen af of het op termijn ook uitvoerbaar is.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.