Geneeskundig tastonderzoeker

De tastzin van blinde vrouwen kan waardevol ingezet worden bij het opsporen van borstkanker in een vroeg stadium. Tastonderzoek wordt met name bij jonge vrouwen ingezet om borstkanker op te sporen en artsen besteden doorgaans maar twee tot drie minuten aan een dergelijk onderzoek. Door blinde vrouwen op te leiden tot ‘geneeskundig tastonderzoeker’ valt er preventief winst te behalen.

Onderzoek in Duitsland heeft aangetoond dat blinde vrouwen met een sterk ontwikkelde tastzin in staat zijn een tumor in een borst op te sporen van slechts 2 milimeter. Een normale arst daarentegen kan pas een tumor opsporen als deze al een omvang van 1 centimeter heeft. Deze uitkomst is met name van grote betekenis voor jonge vrouwen. Het tweejaarlijks screeningsonderzoek met behulp van een mammografie wordt niet uitgevoerd bij vrouwen onder de vijftig jaar. Jongere vrouwen zijn dus op zichzelf aangewezen of op hun huisarts en dat zelfonderzoek gebeurt veel te weinig. Toch is een kwart van de borstkankerpatienten niet ouder dan vijftig jaar.

Braille

Met financiële steun van de overheid zijn in Duitsland 6 blinde vrouwen opgeleid voor preventief borstonderzoek. Ze werken inmiddels al ruim een half jaar als ‘geneeskundig tastonderzoeker’ onder supervisie van een gynaecoloog. Ze gebruiken stroken met brailletekens die op de borsten worden geplakt. Bij 56 van 425 vrouwen vonden de blinde onderzoekers een knobbletje die de gewone arts niet had waargenomen. Vervolgonderzoek toonde inderdaad aan dat het in al van deze 56 gevallen om een tumor ging.
 

De landelijke stichting voor blinden en slechtzienden Visio heeft interesse getoond in het Duitse voorbeeld en heeft aangegeven de mogelijkheden in Nederland hiervoor te onderzoeken.

Lees ook:Fotodynamische therapie biedt hoop
Lees ook:Chirurgen snijden te makkelijk in borsten
Lees ook:De heilzame werking van groene thee
Lees ook:Borstkankerscreening ook voor 75+
Lees ook:Radioactieve zaadjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.