Fotodynamische therapie biedt hoop

Fotodynamische therapie (PDT), een pijnloze tumorbehandeling, is voor het eerst toegepast bij borstkankerpatiënten. De resultaten worden bekend gemaakt op de Royal Summer Science Exhibition in Engeland (30 juni-4 juli). PDT werd al gebruikt bij hoofd- en halstumoren en bij vormen van huidkanker. De grote voordelen van een PDT behandeling zijn o.a. dat het pijnloos is, gezond weefsel intact laat en er minder operaties nodig zijn.

Bij een PDT behandeling wordt er via een injectie een stof (Foscan) toegediend die zich vervolgens aan tumorcellen hecht en deze lichtgevoelig maakt. Als de tumor dan met een laserstraal belicht wordt ontstaat er een chemische reactie waarbij de tumor weggebrand wordt. Met name tumoren die makkelijk te bereiken zijn en niet te diep onder de huid zitten kunnen met PDT behandeld worden.

PDT is nauwkeurig toe te passen, waardoor er minder snel sprake is van functieverlies, oftewel: het lichaamsdeel blijft goed functioneren en het herstel van de behandeling gaat relatief snel. Eenzelfde plek kan meerdere malen belicht worden. De behandeling geeft nauwelijks littekenvorming en duurt ongeveer 200 seconden.

PDT wordt eerst ingezet als hulpmiddel bij de diagnose van borstkanker. Het gaat dan om het bepalen of de Sentinel Lymfe Node vrij is van metastasen. Verder worden er speciale technische apparaten gebouwd waarmee de behandeling bij borstkankerpatiënten uitgevoerd kan worden. Al met al hoopgevend omdat met name littekens (zowel geestelijk als lichamelijk) voorkomen kunnen worden met deze PDT behandeling.

Bron: Medical News Today

Lees ook:Borstkanker bij 1 op de 1500 mannen
Lees ook:Zwarte vrouwen hebben een slechtere prognose
Lees ook:Voorkeur voor het Amphia borstkankerteam
Lees ook:Aantal preventieve borstamputaties stijgt
Lees ook:Vrouwen hebben weinig psychische problemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.