De heilzame werking van groene thee

De medische wetenschap houdt zich steeds meer bezig met onderzoek naar zogenaamde fytochemicaliën, chemische stoffen in planten die ingezet kunnen worden om allerlei kwalen tegen te gaan. Onlangs is onderzoek gedaan naar de fytochemicaliën in groene thee. De anti-carcinogene en anti-mutagene stoffen in groene thee zouden preventief kunnen werken tegen borstkanker.

Groene thee wordt al eeuwenlang in de Chinese geneeskunst toegepast tegen hoofdpijn, depressie, spijsverteringsklachten en ontgifting. Ook de westerse wereld is al een tijdje op de hoogte van de antibacteriele werking en de weerstand verhogende werking van groene thee. Later bleek dat het ook een gunstige uitwerking heeft op de bloedsuikerspiegel, cholesterolgehalte, bloeddruk en leverfuncties.

Nu is in een recent onderzoek de anti-carcinogene en anti-mutagene werking van groene thee onderzocht en de resultaten zijn deze maand gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Critical Reviews in Food Science and Nutrition. De heilzame stoffen in de groene thee zijn de cathechines behorende tot de groep van polyfenolen, namelijk epigallocatechine-3-gallate (EGCG), epicatechine, epicatechine-3-gallate en epigallocatechine. Deze stoffen kunnen zich aan urokinase binden, een enzym dat relatief veel voorkomt in kankercellen. De polyfenolen remmen vervolgens de werking van urokinase, waardoor wordt voorkomen dat de kankercellen andere cellen in het lichaam kunnen binnendringen.

De onderzoekers denken dat dit nog maar een van de vele manieren is waarop de anti-carcinogene en anti-mutagene werking van groene thee berust. De fytochemie van groene thee bevat waarschijnlijk nog meer defensie mechanismen tegen darm, huid, long prostaat en borstkanker.

Thee wordt na water het meest gedronken in de wereld. Groene thee wordt het meest in Aziatische landen gedronken. MIsschien is dat ook wel een reden waarom borstkanker bij Aziatische vrouwen minder voorkomt dan in de Westerse wereld.

Artikel: Green Tea: Nature’s Defense against Malignancies

Lees ook:Vermijd antidepressieve medicijnen
Lees ook:Abortus en borstkanker
Lees ook:Ook mannen krijgen borstkanker
Lees ook:Verklarende woordenlijst
Lees ook:Kleding voor vrouwen met één borst

2 reacties op “De heilzame werking van groene thee

  1. Veronica

    ik denk dat de Aziatische vrouwen minder vaak borstkanker ontwikkelen omdat ze kleinere borsten hebben. De receptoren liggen daar niet! In Nederland en Engeland waar de vrouwen de grootste borsten hebben, zien we de meeste gevallen van borstkanker.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Elsa

    Ik denk meer dat het met minder hormoongebruik in die landen te maken heeft. De pil b.v. was in Japan tot 2000 verboden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.