Stressreductie trainingen

Dat borstkanker stress met zich meebrengt is duidelijk. Dat het vermijden of het terugbrengen van stress een grotere overlevingskans met zich meebrengt is al in een eerder artikel aan de orde gekomen. Het Helen Dowling Instituut brengt Stressreductie Trainingen ter verbetering van de kwaliteit van leven.

Al meer dan 10 jaar geeft het Helen Dowling Instituut (HDI) een stress-reductietraining voor patiënten en hun naasten. Deze ‘mindfulness-training’ is in Amerika opgezet door Jon Kabat-Zinn voor mensen met chronische pijnklachten. Het HDI heeft de training aangepast voor mensen met kanker. In deze training van 9 weken leren patiënten vaardigheden die ze kunnen toepassen in het dagelijks leven. Zo leren ze hun stressbronnen te herkennen en er anders mee omgaan. Op deze wijze ontwikkelen patiënten kalmte ten tijde van storm.

De stress-reductietraining is een aandachtstraining. Het leert om de aandacht zonder oordeel te richten naar het hier en nu. Om met meer vriendelijkheid stil te staan bij de eigen grenzen en bij de eigen mogelijkheden. Patiënten ontwikkelen ook vaardigheden voor het leren omgaan met heftige emoties en negatieve gedachten. Thuis oefenen cliënten dagelijks om zo minder overweldigd te raken door stress. Veel deelnemers zeggen na afloop beter te slapen, zich meer ontspannen te voelen en zich zelf meer te accepteren zoals ze zijn.

Lees ook:Informatiebijeenkomst vermoeidheid bij borstkanker
Lees ook:Laat patiënten niet onnodig in onwetendheid
Lees ook:De Simonton methode
Lees ook:Relatie van invloed op genezing
Lees ook:Lymfoedeem: één van de ergste bijwerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.