Relatie van invloed op genezing

Stress en verdriet in de relatie vertragen het herstelproces bij vrouwen met borstkanker. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij honderd vrouwen met borstkanker vijf jaar lang met elkaar werden vergeleken. Natuurlijk heeft elke vrouw waarbij borstkanker wordt geconstateerd een verhoogd stress niveau, maar de partner speelt een rol bij het verlagen daarvan.

Het onderzoek uitgevoerd door de Amerikaanse Kanker Vereniging onder 100 vrouwen (waarvan 72 met een goede en 28 met een slechte relatie voor de vaststelling van borstkanker), toonde aan dat stress en verdriet het genezingsproces negatief beïnvloedde. Bij vrouwen met relatieproblemen verliep de genezing langzamer, waren de bijwerkingen heftiger en voelden de vrouwen zich vaker ziek.  Kortom het mentaal en fysiek functioneren van de groep met relatieproblemen was van mindere kwaliteit.

Dit onderschrijft de nadruk met elkaar te communiceren, onzekerheden met elkaar en met specialisten te bespreken en isolatie te vermijden.

Lees ook:Middelen tegen opvliegers
Lees ook:Psychologische begeleiding helpt
Lees ook:Terminale fase drukt zwaar op partner
Lees ook:Invloed van familie en vrienden bij consult
Lees ook:Stressreductie trainingen

4 reacties op “Relatie van invloed op genezing

 1. angelique

  Bij mij is drie jaar leden borsktkanker geconstateerd, 5 maanden na de bevalling van mijn kind. Ik slip tamoxifene e decapeptyl (spuit) en ben geopereerd in milaan waar ik woon. Mijn relatie gaat heel slecht en ik zit in een echtscheiding die heel veel stress en complicaties geeft omdat ik terug wil naar NL met kind en mijn man gemene spelletjes aan het spelen is. Mijn oncologg zegt dat er geen vebrand is (wetenschappelijk aanhetoond) tussen stress en een terugval. Ook heb ik in een keer weer last van een opgezwollen arm en hand waarvoor ik nu behandeld wordt.
  Ik heb hulp nodig! Ik ben op zoek naar onderzoeken die een eventueel terugval hebben bestudeerd. Daarbij ben ik trouwens ook gendraagster.
  Ik hoop iets te horen van iemand die mij kan helpen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Dees

   Beste Angelique,
   Er is inderdaag geen verband aangetoond tussen uitzaaiingen en stress. Of je borstkanker overleeft, is een kwestie van goed behandelen en daarna mazzel of pech hebben.
   Naar dat je in zulke spannende omstandigheden zit. Heb je al eens gekeken bij http://www.de-amazones.nl ? Daar vind je genoeg (jonge) lotgenoten.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Veronica

   angelique, ik wens je alle sterkte met je gezondheid, kindje en het vertrek terug naar Nederland. Ik woon ook in Italie met een italiaan. T Zal niet meevallen, kind bij italiaan se familie wegnemen. Je bent waarschijnlijk nog jong,ik hoop voor jou een goede liefdevolle opvang in Nederland en een gezond en rustig leven samen met je kindje. Go for it meid!!

     /   Beantwoorden  / 
   1. angelique

    Dank je Veronica. -ik werk er heel hard aan en hoop op een beetje geluk..die familie is inderdaad lastig en ik probeer hen ver weg te houden. waar woon jij?
    ik ben 38 en na 8 jaar geprobeerd te hebben met veel heftige emoties wil ik nog maar 1 ding, terug naar nederland en daar een basis maken veilig en omringd door liefevolle mensen voor mij en mijn kindje.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.