Hormoontherapie niet onderbreken voor mammogram

Hormoontherapie hoef je niet te onderbreken als je voor een mammogram wordt opgeroepen. Eerder werd verondersteld dat het mammogram duidelijker zou worden als de hormoontherapie een maand voor de screening werd gestopt.

Hormoontherapie maakt de borsten compacter waardoor mammografie moeilijker wordt. Vrouwen werden vaak nog een keer opgeroepen om een extra mammogram te laten maken. Afgezien van de extra tijd en kosten die dit met zich meebrengt is het ook voor de vrouwen stressverhogend. Je denkt immers gelijk dat er iets mis is en dat de tumor mogelijk is teruggekeerd. Maar er is meestal niets aan de hand.

Er is daarom in Amerika onderzoek gedaan naar de effecten van een korte onderbreking van de hormoontherapie. De verwachting was dat de borst(en) minder compact en een lossere structuur zouden krijgen, waardoor het mammogram beter te beoordelen zou zijn. Dit hebben ze echter niet kunnen bewijzen.

Aangezien het onderbreken van de hormoontherapie ook niet zonder gevaren is, moet er van worden afgezien. In ieder geval moet er niet gestopt worden voor het maken van een mammogram.

Bron: READ Trial, Annals of Internal Medicine, June 2, 2009.

Lees ook:Als hormoontherapie niet meer werkt
Lees ook:Wisselende hormoontherapie helpt niet
Lees ook:Bijwerkingen tasten vruchtbaarheid aan
Lees ook:Borstreconstructie met nipple sharing
Lees ook:Screening leidt tot overbodige behandelingen

Eén reactie op “Hormoontherapie niet onderbreken voor mammogram

  1. Joke

    Dit gaat niet over hormonale therapie, zoals Tamoxifen, maar over HST, hormonen die in de overgang gebruikt worden. Nee, inderdaad, zo snel neemt die verdichting niet af. Even stoppen is dan ook zinloos, want na het stoppen met HST blijft die dichtheid nog zo’n vijf jaar ! !! bestaan.

    Beter is om helemaal te stoppen met die gevaarlijke HST, dé borstkanker veroorzaker. Dat deze dr. Reed zegt dat vrouwen maar gewoon door moeten gaan met HST omdat tussentijds stoppen ‘gevaarlijk ‘ is ,slaat dan ook werkelijk nergens op. .

    Maar ze is dan ook lid van een Menopause Sociey. Doe even een rondje langs hun websites en je kunt toch niet ontkennen dat dit gewoon reclamezuilen voor HST zijn, net als de z.g. overgangsklinieken, opgezet door de farmaceutische industrie.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.