Borstreconstructie met nipple sharing

Er zijn veel methoden voor borstreconstructie na een borstkanker operatie, maar er is maar 1 techniek die er afdoende voor zorgt dat de tepel weer de juiste afmeting heeft en de juiste vorm en de juiste kleur en de juiste structuur. Dat is de nipple sharing techniek die bij 88% van de patiënten voor tevredenheid zorgt. Met deze techniek kan ook de tepelgevoeligheid terugkeren en het hard worden van de tepel bij seksuele opwinding.

Patiënten die een borstbesparende operatie ondergaan vanwege een tumor of borstkanker in een vroeg stadium, kunnen daarna één of meerdere operaties krijgen voor borstreconstructie. Aangezien een tumor in de meeste gevallen van de tepel uitgaat, is tepelverlies een veel verkomend verschijnsel bij borstkankerpatiënten. Het probleem bij de meeste borstreconstructies is dat ze nooit alle eigenschappen van een tepel terug kunnen halen. Bovendien verliezen de meeste tepelreconstructies al na een maand of zes hun vooruitstekende vorm.

Nipple sharing is in feite een simpele techniek waarbij van één tepel twee tepels worden gemaakt. De tweede tepel erft als het ware alle eigenschappen van de eerste en heeft daardoor dus de juiste vorm, structuur en kleur. Beide tepels zullen daarom gelijkenis tonen, iets wat heel moeilijk te bereiken is met andere technieken. En het heeft nog een heel belangrijk voordeel zoals onlangs uit onderzoek is gebleken. Bij gemiddeld 35% van de patiënten met een nipple sharing reconstructie bleef het gevoel in de tepel behouden en bij 42% kon de tepel weer hard worden bij seksuele opwinding.

Combineer de reconstructie met een medische tatoeage om de tepelhof in te kleuren en het resultaat  mag er zijn. Zijn er ook nadelen? Ja, in het ergste geval hou je er twee beschadigde tepels aan over. De goede tepel wordt immers gehalveerd en geen chirurg zal je 100% zekerheid geven dat deze alle functies en eigenschappen zal behouden. Dat moet je dus wel in overweging nemen.

 

 

 

 

 

 

Bron: Plast. Reconstr. Surg. 123: 1648, 2009

Lees ook:Chirurgen snijden te makkelijk in borsten
Lees ook:Borstkanker bij 1 op de 1500 mannen
Lees ook:Overlevingskansen bij levermetastasen
Lees ook:Borstreconstructie krijgt te weinig aandacht
Lees ook:Take a swing at Breast Cancer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.