Als hormoontherapie niet meer werkt

Vandaag worden de resultaten van een studie gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association. De studieresultaten suggereren dat wanneer hormoontherapie niet meer werkt bij uitgezaaide (gemetastaseerde) borstkanker het tegenovergestelde mogelijk nog wel effect heeft. Ze bedoelen daarmee dat hormoontherapie, bedoeld om het niveau van het vrouwelijk hormoon oestrogeen te verlagen, vervangen moet worden door oestrogeen verhogende medicijnen.

Deze opmerkelijke uitkomst is van belang voor alle borstkankerpatiënten die gemetastaseerde hormoongevoelige borstkanker hebben. Als hormoontherapie bij deze patiënten niet meer werkt wordt over het algemeen overgegaan tot chemotherapie als laatste middel om de overlevingsperiode van deze vrouwen te verlengen. Uit het onderzoek blijkt nu dat door verhoging van het oestrogeen niveau in ongeveer 30% van deze gevallen de tumorgroei werd gestopt. Er was ook nog een tweede effect, na de lichte verhoging van het oestrogeen niveau bleek de tumor als het ware opnieuw gevoelig geworden voor de oorspronkelijke hormoontherapie.

Hormoontherapie is veel minder kostbaar en wordt veel beter verdragen door patiënten dan chemotherapie, dus het is de moeite waard om hier verder onderzoek naar te doen.

Bron: Medical News Today

Lees ook:Vaginale klachten na borstkanker behandeling
Lees ook:Langere levensverwachting door chemotherapie
Lees ook:Laat patiënten niet onnodig in onwetendheid
Lees ook:Chemotherapie minder giftig met Abraxane
Lees ook:Hormoontherapie niet onderbreken voor mammogram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.