PARP remmer tegen erfelijke borstkanker

Patiënten met erfelijke vormen van borst-, en eierstokkanker, veroorzaakt door veranderingen in de BRCA1 en BRCA2 genen, werden behandeld met een nieuwe middel Olaparib, een zogenaamde PARP-remmer. Ondanks dat de patiënten eerder waren behandeld met diverse standaardtherapieën reageerde de meerderheid van de patiënten positief op het nieuwe middel. De kanker werd kleiner of bleef gelijk en de patiënten waren tenminste 4 maanden stabiel in hun ziektebeeld.

Kankercellen zijn sterk afhankelijk van mechanismen om schade aan hun DNA te repareren. Een van deze reparatiemechanismen werkt via de BRCA1 en BRCA 2 eiwitten. Patiënten met erfelijke vormen van borst- en eierstokkanker zonder functioneel BRCA zijn afhankelijk van alternatieve manieren om hun DNA te repareren. Een van die alternatieven werkt via het enzym PARP. Wanneer PARP geremd wordt, bijvoorbeeld door het middel Olaparib, dan kunnen de kankercellen van deze patiënten hun DNA niet meer goed repareren en gaan de cellen uiteindelijk dood. De omringende normale lichaamscellen hebben een functioneel BRCA, en zijn dus minder afhankelijk van PARP.  Dit resulteert in een ander groot voordeel dat door patiënten werd ervaren; het middel heeft nagenoeg geen bijwerkingen zoals die bekend zijn van andere kankerbehandelingen. 

Voordat het middel als standaardbehandeling aan patiënten met erfelijke borst- en eierstokkanker kan worden aangeboden zullen de positieve resultaten bevestigd moeten worden in vervolgonderzoeken. Die onderzoeken zijn inmiddels gestart. 

Aan de studie werkten onderzoekers van de afdeling Klinische Farmacologie van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam nauw samen met met onderzoekers van het Engelse Institute of Cancer Research, het  Royal Marsden ziekenhuis in Londen en het farmaceutisch bedrijf AstraZeneca. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift The New England Journal of Medicine op 24 juni.

Lees ook:BRCA1/2 tumoren vroegtijdig opsporen
Lees ook:Chemotherapie minder giftig met Abraxane
Lees ook:Verklarende woordenlijst
Lees ook:Borstkanker congres in de VS
Lees ook:Nieuw onderzoek naar kankervaccinatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.