Nieuw onderzoek naar kankervaccinatie

Een nieuw vaccinatiemiddel tegen borstkanker wordt momenteel getest in een Fase III studie, zo heeft de farmaceut Merck-Serono vandaag aangekondigd. Gezien de sombere vooruitzichten voor borstkankerpatiënten in een vergevorderd stadium, is elke studie die hierin verbetering kan brengen welkom. Immuuntherapie, waarop kankervaccins zijn gebaseerd, maakt nieuwe tijden door. De toenemende kennis over het eigen afweersysteem en de invloed daarvan op tumoren,  is de laatste jaren explosief gestegen.

Vaccins tegen kanker bevatten een tumorspecifieke component en een component dat het afweersysteem stimuleert. Bij patiënten zorgt dit voor een tumorspecifieke afweerreactie en dit resulteert in een langere overlevingsperiode. Bijwerkingen zijn zoals bij de meeste andere vaccins, vrij gering.

Farmaceut Merck nu gaat onderzoeken of het vaccin Stimuvax de overlevingsperiode bij borstkankerpatiënten kan verlengen. Het gaat specifiek om patiënten met hormoongevoelige borstkanker die niet meer geopereerd kunnen worden en/of metastasen hebben. Zo’n 70% van alle borstkanker is hormoongevoelig. De STRIDE studie gaat in 30 landen van start verdeeld over Noord-Amerika, Europa, Azië en Australië en er zijn 900 patiënten bij betrokken.

Stimuvax helpt het eigen afweersysteem om kankercellen te herkennen en aan te vallen. Stimuvax is al eerder getest bij longkankerpatiënten en heeft daarbij veelbelovende resultaten laten zien. Gemiddeld werd de overlevingsperiode verlengd van 13.3 na 30.6 maanden.

STRIDE staat voor: STimulating immune Response In aDvanced brEast cancer

Bron: Medical News Today

Lees ook:Spookschrijvers en medicijnonderzoek
Lees ook:Aanpak botmetastases
Lees ook:Chemotherapie minder giftig met Abraxane
Lees ook:Als hormoontherapie niet meer werkt
Lees ook:Wisselende hormoontherapie helpt niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.