Moeder en dochter

Toen bij Toral Shah borstkanker werd ontdekt en haar verteld werd dat er een borst geamputeerd moest worden, ging ze als eerste naar haar moeder, die precies 7 jaar eerder hetzelfde was overkomen. Wederzijds begrip, herkenning en heel veel gesprekken samen, hebben Toral enorm geholpen om het gevecht met de kanker aan te gaan.

Nina en Toral

 

 

 

 

Nina en Toral

Moeder Mina: 

“Toral heeft het veel zwaarder dan mij. Toen bij mij borstkanker werd geconstateerd was ik al 50 en ik had 2 volwassen kinderen. Natuurlijk vond ik het erg dat ik een borst moest verliezen, maar ik heb het geaccepteerd en leerde er mee leven. Toral is nog zo jong, ze is 30 en heeft nog geen kinderen. Emotioneel is het voor haar ook erg moeilijk dat een borstbesparende operatie niet mogelijk was, daar had ze erg op gehoopt.”

Dochter Toral:

“Mijn moeder is nog steeds de enige persoon die me volledig begrijpt. Zonder haar steun zou ik het veel moeilijker hebben gehad. Ze had maar twee woorden nodig en ze wist hoe ik me voelde toen ik in het ziekenhuis lag. Ik kan met haar praten al was haar situatie toen anders. Door haar ben ik ook mijn werk blijven doen en ben ik niet emotioneel ingestort.”

De borstkanker bij Toral werd ontdekt tijdens een screening die werd uitgevoerd omdat er in de familie meerdere gevallen van borstkanker voorkomen. Haar moeder, een tante en een nichtje hadden borstkanker gehad. Onderzoek heeft aangetoond dat als het borstkanker gen aan de dochter wordt overgedragen er 80% kans bestaat dat de dochter voor haar 70ste borstkanker krijgt. Overigens is maar 5-10% van de nieuwe gevallen van borstkanker per jaar te wijten aan een dergelijke familiare overdracht.

 

Lees ook:Gen BRCA1
Lees ook:Beroemde vrouwen krijgen ook borstkanker
Lees ook:Vrouw ontdekt kanker na afvallen
Lees ook:Legendarische dr. Jerri Nielsen overleden
Lees ook:Borstvoeding vermindert risico op borstkanker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.