Hoe vaak wordt borstkanker gemist bij screening?

Sinds de invoering van screening (mammografie) programma’s wordt borstkanker veel vaker in een vroeg stadium ontdekt en is daardoor beter te behandelen. Missen deze screenings ook wel eens een tumor? Deze vraag is in Engeland onderzocht en de uitkomst is geruststellend. De accuraatheid van de diagnose aan de hand van een screening is maar liefst 99,6%.

Gedurende drie jaar zijn 7004 vrouwen gevolgd die na een screening te horen hadden gekregen dat ze geen borstkanker hadden. In deze drie jaar bleken 29 vrouwen toch borstkanker te krijgen. Dit komt neer op 4,1 gevallen op de 1000 vrouwen in 3 jaar. Echter een deel hiervan is ‘nieuw’ ontstane borstkanker, het aantal gevallen met een werkelijke foute diagnose bij de screening komt daarom op 1.7 per 1000 vrouwen. Dit is bijzonder laag.

In Nederland krijgen alle vrouwen tusen de 50 en 75 jaar iedere twee jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het landelijke borstkanker screeningprogramma. Ruim 80% neemt deel aan de screening. Als je naar aanleiding van de screening te horen krijgt dat er geen borstkanker is gevonden, dan kun je dus vrij zeker (99.6%) op deze uitslag vertrouwen.*

* aannemende dat de cijfers voor Engeland ook voor Nederland gelden.

Het Engelse onderzoek in het British Journal of Cancer

Lees ook:Screening leidt tot overbodige behandelingen
Lees ook:Mag ik even aandacht voor mijn begrafenis?
Lees ook:Consult vaak te technisch
Lees ook:Ben je ooit genezen van borstkanker?
Lees ook:Diabetische mastopathie versus borstkanker

Eén reactie op “Hoe vaak wordt borstkanker gemist bij screening?

  1. Joke

    Er zijn andere onderzoeken die heel iets anders laten zien ! , want siliconen borstprotheses laten geen röntgenstralen door en HST ( overgangshormoontherapie ) verdicht het borstweefsel.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.