Onderzoek gestart naar kortere bestraling

Het kankerinstituut in New Jersey, VS, is een onderzoek gestart naar kortere bestralingen bij borstkankerpatiënten met hogere doses. Patiënten die aan borstkanker zijn geopereerd en waarbij radiotherapie als aanvullende behandeling plaatsvindt, worden vaak 5 – 7 weken lang elke dag bestraald. Dat is vrij intensief en belastend voor de patiënten. In het onderzoek doen ze nu proeven waarbij de bestralingsperiode tot 3 weken wordt teruggebracht.

Bij de standaard radiotherapie behandeling wordt de gehele borst bestraald om te voorkomen dat de tumor daar terugkomt. Slechts weinig patienten komen in aanmerking voor een zogenaamde partiële (gedeeltelijke) bestraling van de borst. Dr. Atif Kahn, radioloog-oncoloog, wil nu een versnelde radiotherapie behandeling uitproberen, die bestaat uit bestraling van de gehele borst gedurende 1x in de 11 dagen. En 4x bestraling van het gebied waar de tumor is verwijderd. De hele behandeling duurt dan 3 weken.

Patiënten die voor deze studie in aanmerking komen zijn vrouwen die een vroeg stadium van borstkanker hebben en waarbij een lumpectomie is uitgevoerd (gedeeltelijke borstamputatie). Tot 5 jaar na de behandeling zullen deze patiënten nog onder controle blijven. Alleen al door de halvering van de behandelingsperiode zal de belasting voor de patiënten een stuk minder zijn, aldus dr. Kahn.

Bron: Medical News Today

Lees ook:Radiotherapie en hartproblemen
Lees ook:Invasieve borstkanker behandeling
Lees ook:Bestraling bij meisjes en de relatie met borstkanker
Lees ook:Niet-invasieve borstkanker (DCIS en LCIS)
Lees ook:Radiotherapie met de SAVI™ applicator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.