Chirurgen snijden te makkelijk in borsten

Er worden te weinig borstbesparende operaties uitgevoerd bij vrouwen met borstkanker. Chirurgen hebben te weinig oog voor borstreconstructie en te weinig besef van de psychologische impact die een borstamputatie met zich meebrengt.

Uit onderzoek is gebleken dat 67% van de chirurgen die borstoperaties uitvoeren, standaard een borstbesparende techniek uitvoeren. Dat betekent dat bij 33% van de operaties de hele borst wordt geamputeerd terwijl dat wellicht niet nodig was geweest. In tegendeel tot wat veel vrouwen denken, levert het weghalen van de hele borst geen gezondheidsvoordeel op, het risico dat de kanker terugkeert wordt daar niet door verminderd.

Alle chirurgen zouden standaard borstbesparende operaties moeten uitvoeren. Helaas zijn er nog steeds chirurgen die niet begrijpen dat het amputeren van een borst psychosociale en seksuele problemen met zich mee kan brengen. Ze bekijken de operatie teveel vanuit hun medische standpunt. Vooral bij oudere vrouwen zien ze de borst als een niet-functionerend en dus eigenlijk overbodig orgaan. Ze dienen biologisch gezien nergens meer toe, het stadium van borstvoeding zijn ze al voorbij. Dit is een typisch standpunt uit de jaren vijftig, toen heerste er veel onbegrip bij de ‘mannelijke’ chirurgen over de weerstand van vrouwen bij borstamputaties. De Amerikaanse chirurg dr. G. Pach verklaarde toen: “Ik kan niet begrijpen waarom vrouwen het verwijderen van hun baarmoeder makkelijker accepteren dan het verwijderen van een borst. De borst is een ‘useless organ’. ”

Je zou denken dat er sinds de jaren vijftig het nodige is veranderd. Dat is ook zo, maar toch blijkt een derde van de chirurgen niet na te denken over een borstbesparende operatie als hij een vrouw met borstkanker gaat opereren. Dat moet veranderen. Er moet meer aandacht komen voor de kwaliteit van leven na de operatie.

Vraag altijd naar de mogelijkheden van een borstbesparende operatie! Vraag desnoods een Second Opinion aan. Er is meer mogelijk op het gebied van reconstructie en plastische chirurgie dan je denkt. Een borstbesparende operatie is daarin de eerste stap.

Bron: Breast Preservation Foundation

Lees ook:Tekort aan plastisch chirurgen
Lees ook:Naaldbiopsie standaard methode
Lees ook:Voorkeur voor het Amphia borstkankerteam
Lees ook:MRI scan vindt meer tumoren dan mammografie of echo
Lees ook:Aantal preventieve borstamputaties stijgt

4 reacties op “Chirurgen snijden te makkelijk in borsten

 1. Dees

  Tjonge jonge, wat een kort-door-de-bocht-bericht zeg. Zou het ook zo kunnen zijn dat veel vrouwen kiezen voor een amputatie, omdat ze dan minder risico hebben dat de ziekte ter plekke terugkomt? Je kunt overal wel een oordeel over hebben, maar je mag pas meepraten als je één of twee borsten mist. Pas dan weet je werkelijk waar je het over hebt.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Addie Wisse

  Dees, ik mag meepraten en in meer dan 30% is mastectomie medisch gezien overbodig gebleken en artsen moeten zich daar meer bewust van zijn. Dat is de strekking van dit artikel.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Dees

  In Nederland wordt er een norm opgelegd als het gaat om de verhouding borstsparend opereren en borstamputatie. Daar worden ziekenhuizen ook op beoordeeld (en veroordeeld). Dat betekent ook dat er niet striks gekeken wordt naar de beste oplossing voor elk individu, zowel strikt medisch als ook emotioneel.

  Dit artikel gaat over de Amerikaanse situatie en die is echt wel anders dan de Nederlandse.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Nella

  De beschreven houding naar oudere vrouwen hoor ik ook nogal eens terug in de mate van ‘zorgvuldigheid’ bij afwerking (het dichtnaaien) na een amputatie.

  Je mag hier vooraf duidelijk over zijn naar de chirurg, wellicht scheelt dit.
  Een chirurg kan de hoeveelheid huid sparen met het oog op het later inbrengen van een prothese. Ook kan hij of zij zorg dragen voor een ‘mooi’ litteken. En dat belang wordt echt niet minder belangrijk als je op leeftijd bent, integendeel! Dit zijn zaken die regelmatig achteraf duidelijk worden. Onvoorbereid als je vaak bent. Dus onderzoek de opties als je kunt en plaats je wensen op de agenda voordat de chirurg aan het snijden gaat.

  Borstbesparende operatie betekende in mijn geval dat bestralen of chemo er achter aan zou komen. De keuze voor volledige amputatie heeft me in mijn geval bestralen of chemo bespaard. Ik heb daar vrede mee.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.