Invloed van familie en vrienden bij consult

Welke factoren beïnvloeden de keuze van een bepaalde behandeling wanneer er borstkanker is geconstateerd? Ruim driekwart van de patiënten die te horen krijgen dat ze borstkanker hebben, zijn op dat moment vergezeld van een vriend of familielid. Deze blijken invloed te hebben op de keuze van de operatie, ofwel een gehele borstamputatie ofwel een gedeeltelijke amputatie.

Bij een studie aan de Universiteit van Michigan, VS, werd gekeken hoe patiënten tot de keuze kwamen tussen een mastectomie (totale borstamputatie) operatie of een borstbesparende operatie. Hieruit bleek dat wanneer de chirurg de keuze volledig aan de patiënt overliet deze vaker voor een mastectomie operatie kozen. Ook bleek dat vrouwen die een vriend of familielid bij zich hadden vaker voor mastectomie kozen dan vrouwen die alleen op het consult bij de arts waren. De invloed van familie bleek bij minderheden (negers en latino’s) zelfs vrij groot, maar liefst 75% luisterde naar hun familieleden en kozen vervolgens voor een mastectomie operatie.

Vrienden en familie bleken ook een rol te spelen bij onderwerpen als ‘terugkeer van de kanker’ en het ‘zelfbeeld’ na de operatie. “Als arts moet je zeker weten dat de patient zelf tot een bepaalde beslissing is gekomen en dat deze beslissing op basis van de juiste informatie is genomen,” aldus dr. Hawley. Het zou goed zijn als er een hulpmiddel ontwikkeld wordt die patienten en familie helpt bij hun beslissing, zeker nu is gebleken dat familie en vrienden invloed hebben op deze beslissingen. Onderzoekers zijn van plan een dergelijke ‘decision tool’ samen te stellen.

Bron: Universiteit van Michigan

Lees ook:De Keuzehulp bij borstkanker
Lees ook:Chemokuur voor en/of na de operatie
Lees ook:Psychologische begeleiding helpt
Lees ook:Het belang van een Second Opinion
Lees ook:Consult vaak te technisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.