Overlevingskansen bij levermetastasen

Nieuw onderzoek blijft somber over de overlevingskansen bij borstkanker met uitzaaiingen in de lever. Invasieve of geïnfiltreerde borstkanker is in 40% van de gevallen uitgezaaid. Deze uitzaaiingen of metastasen bevinden zich gewoonlijk in het bot, de longen of de lever. Patiënten met levermetastasen hebben een slechte prognose, de gemiddelde overlevingsperiode varieert van 18 – 34 maanden. Hierin is de afgelopen 10 jaar weinig verandering gekomen.

Leverstoornissen treden niet alleen primair op als gevolg van uitgezaaide borstkanker, maar kunnen ook door de chemotherapie geïnitieerd worden. De middelen die bij chemokuren gebruikt worden zijn giftig voor de lever en kunnen resulteren in verlies van de leverfunctie. Levermetastasen worden gewoonlijk door radiografie aangetoond, echoscopie of CT-scan. De metastasen kunnen overigens tot 20 jaar nadat de diagnose borstkanker was gesteld, optreden.

De verschijnselen die optreden bij levermetastasen zijn o.a. opgezwollen buik, misselijk, anorexia, rugpijn en gewichtsverlies. De meeste patienten hebben een vergrote lever. Patiënten met ascites (waterzucht) hebben de slechtste prognose.

Bij alle chemokuren moet de leverfunctie in de gaten gehouden worden zodat de dosis aangepast kan worden zodra er leverstoornissen optreden. Middelen als carboplatine, kunnen dan mogelijk ingezet worden om de leverfunctie zoveel mogelijk te behouden.

Voor het onderzoek werden publicaties over borstkanker en levermetastasen in de periode 1999 en 2008 gebruikt. De conclusie luidt dat levermetastasen nog altijd niet te genezen zijn en dat er nog maar weinig vooruitgang is geboekt bij de behandeling ervan.

Bron: Science Direct

Lees ook:De lijdensweg van een vrouw met borstkanker
Lees ook:Psychologische begeleiding helpt
Lees ook:Hormoontherapie nadelig op de lange termijn
Lees ook:Vaginale klachten na borstkanker behandeling
Lees ook:Borstkanker bij 1 op de 1500 mannen

2 reacties op “Overlevingskansen bij levermetastasen

 1. Dees

  Ik dacht al dat er iets niet klopte. Levermetastasen worden NIET veroorzaakt door chemotherapie. Hepatic disease associated with breast cancer betekent leverziekte die geassocieerd wordt met borstkanker en dat hoeven dus geen metastasen te zijn. Borstkanker met uitzaaiingen (in hersenen, long, lever, botten) overleven kan niet. Je gaat er dood mee (als je uiteindelijk door een andere ziekte overlijdt) of je gaat er dood aan (en die kans is het grootst).

    /   Beantwoorden  / 
  1. Addie Wisse

   Correct. Niet levermetastasen kunnen door chemotherapie geinitieerd worden, maar leverstoornissen. De tekst is hierop aangepast. Bedankt voor deze opmerking.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.