Teenagers en borstkanker

Borstkanker komt zelden voor bij teenagers, meisjes tussen de 13 – 19 jaar. Als er een knobbel opduikt is deze meestal goedaardig en verdwijnt soms weer vanzelf. Onderzoekers in Chicago stellen dan ook dat een biopsie bij teenagers achterwege gelaten moet worden. Zij ondersteunen deze bewering met een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in het American Journal of Roentgenology. Een echoscopie is voldoende voor het stellen van de diagnose, is de conclusie van het onderzoek.

“Als een echoscopie geen bijzonderheden vindt, hoeft er geen biopsie gedaan te worden,” zegt onderzoeker Dr. Aruna Vade. Dit is goed nieuws voor de patiënte, want bij een biopsie wordt een incisie in de borst gemaakt en wordt de knobbel eruit gehaald. Afgezien van de pijn en het ongemak dat dit met zich meebrengt, laat het ook een litteken achter en is er enige misvorming van de borst ontstaan doordat er weefsel wordt weggenomen. Dat is voor meisjes in de leeftijd van 13 – 19 jaar geen kleinigheid.

Biopsie zou alleen plaats moeten vinden als de knobbel massief is, aantoonbaar snel groeit of als er borstkanker in de familie voorkomt. Per jaar zijn er ongeveer 25 gevallen van kwaadaardige borstkanker bij teenagers op de 100.000. De rest zijn goedaardige tumoren, die onder invloed van wisselende hormoonspiegels opduiken en soms weer spontaan verdwijnen. 

Bron: Science Daily

Lees ook:Bestraling bij meisjes en de relatie met borstkanker
Lees ook:Legendarische dr. Jerri Nielsen overleden
Lees ook:Verband tussen leeftijd en lymfkliermetastasen
Lees ook:Diabetische mastopathie versus borstkanker
Lees ook:Borstkanker bij 1 op de 1500 mannen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.