Preventieve amputatie is verwerpelijk

Stelling: Preventieve borstamputatie is verwerpelijk omdat het ingegeven wordt door angst. Het toont aan dat angst voor borstkanker de boventoon viert en ons handelen domineert. Dit betekent tevens dat het ons ontbreekt aan psychische en emotionele hulp om onze angst onder ogen te zien en deze te relativeren.  Want het relativeren van onze angst is hard nodig.

Vroeger was een kwaal pas erg als je niet niet meer verder kon. Tegenwoordig zegt men: je moet er bij zijn voordat de ziekte uitbreekt anders is er niets meer aan te doen. Het benaderen van een ziekte vanuit dit standpunt (angst) beïnvloed op ongunstige wijze de ontwikkelingen. Angst voor de toekomst is immers een slechte raadgever.  Is zelfmoord niet de laatste uitweg om aan angst voor de toekomst te ontsnappen?

Het aantal preventieve borstamputaties stijgt. Dit zegt niets over borstkanker maar zegt alles over ons gebrek om met angst en pijn om te gaan. Ons hele leven is gebaseerd op het vermijden van ziekte en pijn. Angst voor pijn staat ons geluk in de weg. Dus nemen we die angst weg door één of allebei de borsten te laten amputeren. Baarmoeder en eierstokken volgen. Waar stoppen deze preventieve maatregelen? Hoe ver ga je met jezelf te verminken? Je kunt nooit alles voorkomen in het leven, niet alle kwalen zijn van te voren op te lossen of te genezen. Het wordt tijd dat we weer leren leven met pijn en ziekte en ondanks dat gelukkig zijn.

We zijn vergeten dat door te lijden, we het leven juist meer gaan waarderen. Elk moment dat je je angsten te boven komt, kun je weer des te meer van het leven genieten. Om te spreken namens een borstkankerpatient: “Ondanks het vooruitzicht van een dodelijke afloop, heeft de kanker heeft mijn leven verreikt.”

Bron: Borstkanker: een lijdensweg door de eeuwen heen.

Lees ook:Aantal preventieve borstamputaties stijgt
Lees ook:De Simonton methode
Lees ook:“Niet meer te genezen, wel nog te leven”
Lees ook:Vrouwen hebben weinig psychische problemen
Lees ook:ASCO presenteert het Padvinder programma

12 reacties op “Preventieve amputatie is verwerpelijk

 1. tycho

  Hoi Addie, goed werk wat je hier doet. Mail even?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Marimke

  Dit kan toch niet geschreven zijn door een vrouw? En als het wel zo is, zou ik haar heel graag willen laten weten, hoeveel lotjes ik al ben kwijt geraakt aan deze :@ KL&T# ziekte!
  En als je zegt, dat het allemaal wel meevalt ben je hartstikke gek!
  Ik ben verschrikkelijk kwaad, we gaan verdorie terug in de tijd, je moet er maar mee leren leven en leren relativeren. Het heeft nondeju mijn leven helemaal niet verrijkt! :( Zo dat wl ik erover posten! Ben benieuwd of je het lef hebt dit te plaatsen!!!!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Maril

  Verreiken lukt na het okseltoilet niet meer. En verrijkt heeft het mijn leven ook niet.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Marimke

   Zag de fout ook, maar dacht misschien is het Belgisch en wilde niet flauw doen. Je hebt het mooi verwoord Maril! Ik snap niet, dat een borstkankerpatiënte zoiets kan beweren. Dan heeft ze wel een armzalig leven gehad, dat ze dat vind!

     /   Beantwoorden  / 
 4. Susan

  Het is wel zo dat het je leven kan verrijken, je leest het op diverse blogs van kankerpatienten en ik zie het ook zo.

  bv Gilda Gardner gestorven aan eierstokkanker zegt: ‘If it wasn’t for the downside, having cancer would be the best thing and everyone would want it.’

  En Joel Siegel gestorven aan lymfkanker, zegt: “Cancer changes your life, often for the better. You learn what’s important, you learn to prioritize, and you learn not to waste your time.”

  maar het gaat hier eigenlijk over preventieve amputatie en er is medisch geen bewijs dat je hierdoor betere overlevingskansen hebt. dus als er geen medische reden voor is om dit te doen waarom doen mensen het dan?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Marimke

   Ik heb geen kanker nodig om mijn leven te verrijken. Dus ik kan het niet snappen, dat een levensbedreigende ziekte je leven mooier maakt! Het verandert je leven inderdaad maar niet in positieve zin. Of je moet houden van frequent ziekenhuiscontrole, medicatie met vervelende bijwerkingen en spanning voor onderzoeken. Ik heb zonder kanker ook geleerd wat belangrijk voor mij is, dat is mijn gezin, familie en vriendinnen.En om iemand kanker toe te wensen, dat noem ik sadistisch!Ik wens het NIEMAND toe, ook niet mensen, waar ik op zijn zachtst gezegd niet mee op vriendschappelijke voet sta. Ik kan niet begrijpen, dat je het met die stelling eens bent. Maar ik begrijp wel eens meer niets van mensen, zal wel erbij horen in deze krankzinnige tijd.

     /   Beantwoorden  / 
 5. Trudi

  Sorry, maar ik snap het allemaal niet meer, ja ook ik heb de borst kanker overleefd, maar zit nu met anderhalve tiet en een hoop verdriet te denken,,,
  natuurlijk relativeer je, en natuurlijk denk je, ik ben blij dat ik het heb mogen overleven( tot nu toe) maar ik ben niet seniel of zo, het kan terug komen , en natuurlijk geniet ik van elke dag, maar g,,,,,,,, dori hoe dan ?, gescheiden,,,welke gezonde kerel wil nu een vrouw die zo ziek is geweest en zo veel heeft mee gemaakt en zo verminkt is NOU ????? gr.Trudi

    /   Beantwoorden  / 
 6. Dees

  Wat een achterlijk bericht, zeg. Niet van een intellectueel, want als kanker het leven verrijkt, is dat met een lange ij (weet je wel, rijk….). Als je gendraagster bent en door preventieve amputatie je risico van 80% kans op borstkanker verkleint naar 0.5%, dan is de keuze wel vervelend, maar op zich niet moeilijk. Verder vinden er nauwelijks preventieve amputaties plaats, hoor.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Addie Wisse

   Ieder zijn eigen mening Dees, maar wel wil ik je er even op wijzen dat het aantal preventieve borstamputaties in Amerika is gestegen met maar liefst 188 procent en hier is geen medische verklaring voor. Gendraagsters uiteraard buiten beschouwing gelaten.

     /   Beantwoorden  / 
 7. roos

  Vol verbazing zit ik dit bericht te lezen.
  Mijn moeder heeft 4x kanker overleefd en de 5e keer was het niet meer te redden. Zij is altijd vol moed geweest en heeft genoten van het leven.
  Had zij van te voren geweten dat zij een erfelijk gen had, had zij de eerste keer al besloten om alles weg te laten halen. Hiermee wil ik niet zeggen dat ze dan nu nog had geleefd, maar had het wel 4 operaties gescheeld en een hoop pijn en verdriet.
  Zelf ben ik gendrager en ben zeker van plan om over een paar jaar ook deze operatie te laten doen.
  Ik ben echt niet angstig of id. maar om 4 onderzoeken per jaar te laten doen en elke keer weer in spanning, maar dit verrijkt mijn leven niet echt. Ik doe liever leuke dingen met mijn man en kind. Dat verrijkt mijn leven veel meer.

    /   Beantwoorden  / 
 8. GvR

  Voorzover ik weet ben ik geen gendraagster, maar mijn zusje had tegelijk met mij borstkanker en veel van de broers en zussen van mijn moeder zijn overleden aan kanker. Voor mij heeft het vooral te maken met een stukje realiteitszin om zo’n gezonde borst af te laten zetten en ik denk dat je meer kan genieten van het leven als je van die onderzoeken en spanning af bent én dus ook je partner en kinderen. En voor hen is het ook niet fijn als hun moeder met een sluipmoordenaar in het ziekenhuis ligt. Telkens krijgt weer een vrouw in mijn omgeving borstkanker en alhoewel ik weet dat ik nog heel veel andere ellende kan krijgen (ook al gehad hoor, meer dan een gemiddeld mens in een heel leven krijgt), kan ik dan zeggen dat ik en mijn gezin dáár in ieder geval van af zijn en dat ik een enorme bofkont ben dat ik die reconstructie aangeboden heb gekregen. Ja ook mijn ellende heeft mij verrijkt, maar als je het wilt zien, als je weet waarvoor je het doet, verrijkt ook zo’n preventieve operatie ook je leven. GvR

    /   Beantwoorden  / 
 9. k

  Na alle ellende die ik ,et mn moeder heb meegemaakt, operaties, chemo’s, complicaties enz. En met andere naasten. Al ben ik geen gendraagster, dat zegt in mijn geval net zoveel als wel gendraagster zijn. En dus heb ik besloten tot preventieve dubbele mastectomie over te gaan. Het geeft een hoop rust, en de risico’s nemen ongeveer 96% af om toch borstkanker te krijgen… Ik kies liever voor een rustig leven met peace of mind, dan continu met kanker bezig te zijn…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.