Vaginale klachten na borstkanker behandeling

Ik ben een ex-borstkankerpatiënt, ik heb 9 jaar geleden borstkanker gehad, ik gebruik Arimidex (hormoontherapie met anastrozole) en ik heb problemen bij het vrijen ondanks het gebruik van glijmiddelen. Mijn gynaecoloog schrijft mij een vaginale oestrogeen zalf voor. Mag ik dat gebruiken?

Het kan voorkomen dat borstkankerpatiënten na hormoontherapie last krijgen van vaginale droogheid. Het is te vergelijken met klachten die vrouwen na de overgang krijgen. Zowel de hormoontherapie als de overgang, zorgt ervoor dat de vrouw minder oestrogenen in haar lichaam heeft, het vrouwelijk hormoon. Dit kan problemen veroorzaken zoals pijn bij het vrijen door vaginale droogheid. Er kan een brandend gevoel optreden in de vagina en zelfs bloedingen tijdens penetratie. Oestrogeen stimuleert namelijk de bloedstroom in de vagina en houdt het weefsel soepel, elastisch en vochtig. Minder oestrogeen veroorzaakt zogenaamde vaginale atrofie.

De meest gebruikte oplossing bij vaginale droogheid is een glijmiddel maar als dat niet helpt wordt ook wel een oestrogeen zalf voorgeschreven, die je in de vagina inbrengt. Op zich is dit een effectieve manier om vaginale droogheid te behandelen. Echter bij hormoongevoelige borstkankerpatiënten kan dit niet zonder meer gebruikt worden en moet de oncoloog geraadpleegd worden. De oestrogeen zalf verhoogt namelijk het oestrogeen in het bloed en dit moet juist voorkomen worden bij (ex) patiënten met hormoongevoelige borstkanker. Gebruik in dat geval dus nooit zomaar een vaginale oestrogeen zalf. Er zijn alternatieve niet-oestrogene behandelingen mogelijk.

Dus om terug te komen op de vraagstelling “Mag ik dat gebruiken”?

Het antwoord is: “Nee, niet zonder consult met de oncoloog!”

Lees ook:Als hormoontherapie niet meer werkt
Lees ook:Hormoontherapie nadelig op de lange termijn
Lees ook:Bijwerkingen tasten vruchtbaarheid aan
Lees ook:Consult vaak te technisch
Lees ook:Risico op nieuwe tumor in andere borst

4 reacties op “Vaginale klachten na borstkanker behandeling

 1. Elsa

  En als je oncoloog zegt dat oestrogenen geen kwaad kunnen…toch niet nemen!!!Op de bijsluiters staat duidelijk dat je er kanker van kunt krijgen! Alternatieven zijn b.v. Replens en Cicatridina.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Judith Bosch

   geen oncoloog zal beweren dat oestrogenen geen kwaad kunnen!

     /   Beantwoorden  / 
  2. Marcel Gerritsen

   Beste Elsa,

   Cicatridina is sinds april 2009 niet meer in de handel. Het is vervangen door het gelijkwaardige product Premeno duo vaginaal ovules, ook Hyalofemme vaginale gel is zeer geschikt én veilig voor vrouwen met vaginale droogheid t.g.v. chemotherapie of bestraling.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Maria

  Ik ken iemand die zweert bij druivenpitolie. Zelf heb ik geen goede ervaringen met Replens…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.