Laat patiënten niet onnodig in onwetendheid

Te vaak wordt stress afgedaan als een psychische kwestie. Vrouwen die wachten op de uitslag van hun biopsie kunnen last hebben van een dermate hoog stresshormoon niveau dat het hun algehele gezondheid schaadt.

Vrouwen moeten soms tot 6 dagen wachten voor ze de uitslag krijgen van het biopt dat wordt afgenomen om te controleren of hun borstkanker is teruggekeerd. Er moet meer druk uitgeoefend worden zodat deze uitslag eerder meegedeeld kan worden. De stress die het wachten met zich meebrengt kan nadelig effect hebben op het immuunsysteem van de vrouw.

Het stresshormoon (cortisol) beïnvloedt het hele lichaam, van wondheling tot bloedsuiker, van bloeddruk tot het immuunsysteem. Het mag duidelijk zijn dat de onzekerheid die het wachten op een uitslag met zich meebrengt, het immuunsysteem schade toebrengt, aldus onderzoeker Dr. Elvira V. Lang, associate professor radiologie aan de Harvard Medical School in Boston, VS. Ze hoopt dat de resultaten van haar onderzoek de ziekenhuizen en specialisten zullen aanzetten om haast te maken met de uitslag, zodat vrouwen eerder weten waar ze aan toe zijn.  

Bron: Waiting Is the Hardest Part in Biopsies

Lees ook:Stressreductie trainingen
Lees ook:Relatie van invloed op genezing
Lees ook:Psychologische begeleiding helpt
Lees ook:Tekort aan plastisch chirurgen
Lees ook:Screening leidt tot overbodige behandelingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.