Hormoontherapie nadelig op de lange termijn

Hormoongevoelige borstkanker (HR+) wordt behandeld met medicijnen die het vrouwelijk hormoon oestrogeen blokkeren. Tamoxifen is een vaak gebruikt middel bij hormoontherapie. Uit onderzoek is nu gebleken dat langdurig gebruik van tamoxifen ook nadelen met zich mee brengt. Het zou namelijk het risico op een tweede tumor in de andere borst verhogen, en deze tumor is dan van een ander type, namelijk HR-, en deze is slechter te behandelen.

Onderzoekers aan het Fred Hutchinson Cancer Research Center  publiceerden gisteren hun bevindingen in het tijdschrift Cancer Research. Tamoxifen reduceert het risico op de terugkeer van de eerste borstkanker met 60%. Het verhoogt echter het risico op een HR- tumor in de andere borst met 440%. “Dit is zorgwekkend want niet-hormoongevoelige tumoren zijn moeilijker te behandelen en hebben een slechtere prognose,” aldus onderzoeker Christopher Li.

Deze resultaten bevestigen de uitkomsten van een eerder onderzoek uit 2001, waarbij al een link gevonden werd tussen het langdurig gebruik van tamoxifen en een verhoogd risico op HR- tumoren. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1.103 ex-borstkankerpatienten, allen tussen de 40-79 jaar en gediagnosticeerd met hormoongevoelige borstkanker. Het merendeel van de vrouwen gebruikte tamoxifen langer dan 5 jaar. In totaal kregen 369 vrouwen opnieuw borstkanker.

Dit wil geenszins zeggen dat tamoxifen niet langer gebruikt moet worden. De overlevingskansen voor hormoongevoelige borstkanker is door tamoxifen juist enorm gestegen. “Maar we moeten erkennen dat tamoxifen ook negatieve gevolgen kan hebben, met name een verhoogd risico op een HR- tumor in de andere borst,” zegt Li.  

Bron: Cancer Res 2009; 69: (17).Septemb er 1, 2009

Lees ook:Risico op nieuwe tumor in andere borst
Lees ook:Bestraling bij meisjes en de relatie met borstkanker
Lees ook:Borstvoeding vermindert risico op borstkanker
Lees ook:Wisselende hormoontherapie helpt niet
Lees ook:Vermijd antidepressieve medicijnen

4 reacties op “Hormoontherapie nadelig op de lange termijn

 1. Judith Bosch

  Van men oncoloog begrijp ik dat het uitmaakt of het onderzoek wordt uitgevoerd bij vrouwen die de overgang al gehad hebben, de oudere groep, of dat het onderzoek wordt gehouden onder jongere vrouwen, nog niet in de overgang. Uit dit bericht blijkt dat onderscheid niet. Ik ben zelf overgestapt van de tamoxifen op aromasin, omdat uit een bericht bleek dat de bijwerkingen minder zijn en de prognoses beter, maar dit onderzoek bleek volgens mijn oncoloog, onder oudere vrouwen die de overgang achter zich hadden uitgevoerd. Dit soort berichten zeggen dus niet zoveel als deze details niet vermeld worden!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Addie Wisse

   Judith, de studie is uitgevoerd onder vrouwen vanaf 40 jaar en is dus relevant voor vrouwen vanaf die leeftijd. De studie vermeldt niet welke vrouwen al dan niet in de overgang waren. Indien dit een belangrijk gegeven is, lijkt het me dat de onderzoekers dit wel opgemerkt zouden hebben.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Dees

  Op dit moment is het beleid dat vrouwen hooguit 5 jaar tamoxifen slikken (en in veel gevallen slechts 2,5 jaar). Tot 5 jaar werd er GEEN verhoogd risico gezien op een (hormoonongevoelige) tumor in de andere borst. Het risico mag dan verhoogd zijn als je langer dan 5 jaar slikt, het initiële risico om een tumor in je andere borst te krijgen is niet zo groot, dus dit risico is nog steeds behoorlijk klein.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Dees

  Oja, en in de studie is niet gecorrigeerd voor gendraagsters. Dat is raar, want met name de gendraagsters hebben een verhoogd risico op een tumor in de andere borst.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.