Ook mannen krijgen borstkanker

Ongeveer 1% van de ontdekte gevallen van borstkanker in Amerika betreft een man. Als mannen regelmatig gescreend zouden worden op borstkanker zou het percentage wel eens kunnen oplopen tot tegen de 20%, aldus William Smith, docent aan het College of Communication in Florida, VS, en zelf ex-borstkankerpatiënt. De verschillen lopen wereldwijd ook nogal uiteen, in Egypte is het ongeveer 6% en in Zambia 15%.

Borstkanker wordt gezien als een vrouwenziekte en alle voorlichting, screening en behandelingen zijn gericht op vrouwen. Mannen staan zelf nooit stil bij borstkanker, ook de huisartsen niet. Tegen de tijd dat bij een man borstkanker wordt geconstateerd is dit meestal al in een vergevorderd stadium en liggen de overlevingskansen ongunstig. William Smith besloot daarom een non-profit organisatie op te richten en wil daarmee de aandacht vestigen op borstkanker bij mannen. Als er meer voorlichting komt en meer bewustwording dat borstkanker ook bij mannen voorkomt, kunnen we wellicht meer levens redden.

Mannen die borstkanker hebben overleefd praten daar niet vaak over. Het is ook niet iets wat je regelmatig in de media leest, het is eigenlijk een beetje een taboe onderwerp. De organisatie van Smith, de Alliance for Breast Cancer Awareness in Women & Men , probeert hier verandering in te brengen door voorlichting te brengen en campagnes op te zetten, zodat het publiek bewust wordt van het feit dat borstkanker bij vrouwen en mannen voorkomt.

De laatste jaren is er een lichte toename van het aantal mannen met borstkanker. Momenteel zijn er in Nederland elk jaar zo’n 83 mannen bij wie borstkanker wordt ontdekt. De gemiddelde leeftijd is 63 jaar.

Lees ook:Borstkanker bij 1 op de 1500 mannen
Lees ook:Beroemde vrouwen krijgen ook borstkanker
Lees ook:Chauffeur geschorst om roze das
Lees ook:Terminale fase drukt zwaar op partner
Lees ook:Nieuwe alliantie voor borstkanker onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.